A bevásárlóközpontokban beindult a karácsonyi szezon, az ünnepek előtt már vasárnap is vásárolhatunk, a reklámokból zúdul ránk a sok-sok akció: vegyél meg mindent, szervezz óriási karácsonyi vacsorát, látogasd meg az összes rokonodat, a Szilveszterre pedig minimum egy wellness hétvége dukál….

Mi, kisgyermekes szülők, csak csendben mosolygunk ezen… :) A babák számára az év vége sok-sok meglepetést tartogat, de ahhoz, hogy ne boruljon fel teljesen a picik élete, és az ünnepek után ne azzal teljen az újév első pár napja, hogy kétségbeesetten próbálod a gyerkőcöt visszaterelni a megszokott kerékvágásba, érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

A baba akkor érzi jól magát, ha biztonságban van: ha szerető, türelmes családtagok veszik körül, akik megbízhatóan reagálnak az igényeire,  és az élete a jól ismert keretek közt telik. Azaz a szokásos napirendben és a megszokott környezetben zajlanak a nap eseményei.

– A kisebb változásokat a babák általában jól viselik, hisz nagyon kíváncsiak, mindenre nyitottak. De idő kell nekik, hogy alkalmazkodjanak.

Vannak rugalmasabb babák, akik szinte bárhol el tudnak aludni, nem ragaszkodnak a kedvenc szopipárnához, ha megéheznek, és fenn tudnak maradni kiborulás nélkül fél órával tovább, ha kivételesen úgy alakul a nap.

– Azoknál a babáknál viszont, akik nehezen viselik a változásokat, akik perce pontosan ugyanakkor kelnek minden reggel, akiknek csak a piros bögréből jó a reggeli kakaó és a fürdetésnél a lábikókat szigorúan előbb kell megmosni, mint a pocit… Náluk az ünnepek komoly következményekkel járhatnak: felborult napirend, alig alvás, éjszakai ébredések, folyamatos sírás és nyűgösség.

Minimobaby alvástippek - mit kell tudnod az éjszakai ébredésekről

Hogyan tudod megelőzni ezeket?

– Ha úgy látod, hogy a babád nehezebben alkalmazkodik, jobban ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, akkor érdemes úgy tervezni az ünnepnapokat, hogy minél jobban hasonlítsanak a hétköznapokhoz. Ebben az esetben sajnos (vagy szerencsére? ☺) le kell mondani az egész rokonságot felölelő ünnepi ebédről, ha az pont a baba alvásidejében lenne, vagy az egész napos utazásokról, ha a pici csak a kiságyában alszik jól napközben. 

A napirendet is érdemes tartani, főleg az alvás- és evésidők tekintetében. Ha vendégeket vársz, próbáld meg úgy időzíteni az érkezésüket, hogy a pici ébredése után jöjjenek. Ilyenkor a baba kialudt, jól érzi magát, érdeklődő. Egy éhes vagy fáradt baba ezzel szemben nem vendégekre vágyik. Neki csendre és nyugalomra, meg Rád van szüksége

Az alvási és ébrenléti időket óvatosan tologasd: az, hogy az ünnepek alatt egyszer-egyszer fél órával későbbre tolódik a lefektetési idő, még nem szokott gondot okozni. De ha a gyerkőc rendszeresen órákkal később kerül ágyba, akkor abból túlfáradás, nyűgösség, elalvási problémák és kialvatlanság lesz. 

Ne terheljük túl a babát: az órákig tartó bevásárlás a hangos, fényes, csillogó-villogó bevásárlóközpontokban még a felnőtteket is alaposan elfárasztja. Szomorú látni este kilenckor a bevásárlókocsiban vagy az apuka vállán alvó kisgyermekeket, nekik rég a pihe-puha ágyukban lenne a helyük.

– Ugyanez a helyzet az egész napos utazásokkal és a rokonok áradatával is. Próbáld meg úgy szervezni az utakat és a vendégségeket, hogy legyen egy-egy nyugodt otthoni nap is köztük, hogy könnyebben pótolhassa a baba a kimaradt alvásokat. 

Szép álmokat és boldog babákat!

Minimo

*** Ugye nem felejtetted el, hogy az Anyagyere oldal alvástanácsadás csomagok mellé most Minimobaby nyálkendő jár ajándékba? :) *** KLIKK!

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: