Légy szuper anya, akinek sosem sír a gyereke...

 a nap 24 órájában legyél vele, játssz vele fejlesztő játékokat, szoptasd éveken át, etesd saját készítésű biopépekkel és minden nap legyél vele órákat a szabadban!

Persze, vállalj minimum kettő csemetét, de még jobb, ha hármat. Ne felejtkezz meg a legjobb óvoda, iskola kiválasztásáról, legyen minden gyerkőc kitűnő tanuló, élsportoló és szófogadó!

Emellett persze fogyj le a szülés után pár hónap alatt, járj továbbra is fodrászhoz, kozmetikushoz és manikűrre, legyenek új, trendi ruháid, és természetesen a sportot se hanyagold el!

Persze az is elengedhetetlen, hogy légy jó feleség, életed párját kényeztesd minden nap, nehogy másfelé kacsintgasson. Randizzatok, wellness hétvégézzetek, legyen időtök egymásra!

Természetesen a háztartást sem hanyagolhatod el: legyen mindig patyolattisztaság, vasalt ruhák és változatos vacsorák. Intézd el a postát, a bevásárlást, a hivatalos ügyeket!

A család is számít rád, segíts az idősebb rokonaidnak, törődj a szüleiddel, nagyszüleiddel, foglalkozz a családtagok ügyes-bajos dolgaival!

Ne felejtkezz meg a karrieredről sem! Tanulj valamit, amíg otthon vagy a babával és tegyél meg mindent azért, hogy a munkahelyeden tárt karokkal várjanak vissza. Ha pedig már dolgozol, akkor a minimum a hónap dolgozója cím. Ja, és jó lenne, ha fizetésemelést is kérnél, sokba kerülnek a dolgok.

A barátaidra is figyelj, ne hanyagold el a régi kapcsolataidat, járj el továbbra is bulizni, hívd meg őket hozzátok, főzz 15 főre, élvezd az együttlétet!

Magadra is szánj időt, lazíts, találj olyan hobbit, ami kikapcsol, olvass, művelődj, egyél egészségesen, igyál eleget, aludj sokat…

Stb… stb… stb…

Ismerős a beszélgetés az esti lefekvés kapcsán? Mi ilyenkor a megoldás?

Ha ennek a rengeteg elvárásnak csak a tizedét szeretnéd megvalósítani, ahhoz is 48 órás napokra lenne szükséged. Mégis ez ma a követelmény:

Légy szuper nő, tökéletes anya, jó dolgozó, keress sok pénzt, törődj magaddal, a pároddal, a családoddal és a barátaiddal. Mindezt segítség nélkül. Mert lássuk be, hogy kevés emberre számíthat az az anya, aki egyáltalán mer segítséget kérni, kockáztatva azt, hogy kiderüljön, nem felel meg a tökéletes nőtől elvárt követelményeknek.

A szülők, nagyszülők jobb esetben azért nem elérhetőek, mert messze laknak vagy még dolgoznak, rosszabb esetben maguk is segítségre szorulnak. Az apa sok esetben nem is él a családdal. A gyermektelen barátnők elmaradoznak, a gyermekesek nem érnek rá. 

Mi lehet mégis a megoldás?

A tökéletes anya csapdája

Íme, néhány jótanács, gyakorló anyáktól:

“Beleőrültem, hogy mindent nekem kell csinálnom! Én voltam az, aki mindent bevállalt: én neveltem a gyereket, vittem a háztartást, és dolgoztam 8 órában egy olyan munkahelyen, ami teljes embert kíván. Éjjelente gyakran arra ébredtem, hogy elfelejtettem valamit. Nem volt időm enni, a fodrászhoz elmenni, vagy sportolni. Aztán egy álmatlan éjjel betelt a pohár. Épp azon sakkoztam, hogy több napnyi teendőt hogyan tudok belezsúfolni egy délelőttbe, amikor azt mondtam, hogy elég!

Be kellett látnom, hogy ez nem megy. El kell engednem egy-két dolgot és priorizálnom kell. Tudtam, hogy nehéz lesz, hiszen mindig a tökéleteset vártam el magamtól. Először megtanultam nemet mondani: “Nem, sajnos nem tudom elvállalni a hétvégi túlórát…” Nem, nincs időm beugrani a városba…” Ezzel kockáztattam a munkahelyem, meg egy-két barátságot, de szerencsére mindenhol megértették.

Aztán átengedtem egy-két feladatot másnak: a páromnak is hagytam lehetőséget, hogy kibontakozzon a konyhában, vagy megkértem a nagyit, hogy ő hozza el a kislányom az oviból. Lemondtam néhány vágyamról, de csak átmenetileg. A sport elkezdését jövőre halasztottam, de cserébe minden nap fél órát olvasok, és ehhez ragaszkodom. És érdekes módon, pár hét alatt ez a szabad félóra olyan természetessé vált mindenkinek a családban, mintha már évek óta bevezettem volna. A terveim között még munkahelyváltás szerepel, kevesebbet szeretnék utazni a munkába és jobb fizetésre vágyom. Ja, és mostanában már nem főzök vacsorára, remek szendvicseket lehet összeütni pár perc alatt. ☺”

Egy ideig bírtam a tempót, de amikor a kisfiam 6 hónapos lett, betelt a pohár. Még mindig szoptattam éjszaka, a kilók sehogy sem mentek lefelé, a parkban csupa frissfrizurás, karcsú, körömcipős anyuka tologatta a babakocsit, és elnéző  vagy lenéző? mosollyal méregették a tornacipőmet és a lenőtt hajamat.

És akkor hirtelen felindulásból odamentem az egyikhez és megkérdeztem, hogy csinálja. A válaszban volt babavigyázó, takarítónő, étel házhozszállítás, extra időben is ráérő fodrász, barátnőkkel megosztott babás órák. Először azt gondoltam, hogy persze, akinek van ilyenekre pénze…

De aztán kitaláltam saját megoldásokat: hiszen a barátnőm is otthon van a picivel, miért ne vigyáznánk felváltva kölcsönösen a gyerkőcökre, amíg alszanak délután? Rá nyugodtan rábízhatom a babát, ért hozzá. És végül is, ha néha én is rendelném az ebédet? Hiszen, amíg dolgoztam, akkor sem főztem.

Na, a takarítónő gondolatával nem sikerült megbarátkoznom, de az ablakpucolást a szomszédasszonyra bíztam. Havonta jön, és pár ezer forintért ragyog be a nap….”

A barátnőim azt gondolták, hogy én vagyok a tökéletes anya. Hogy én sosem borulok ki, türelmes vagyok, tudom irányítani az életem. Én is ezt gondoltam. Aztán azt vettem észre, hogy egy morgó házisárkány lett belőlem. Semmivel nem voltam elégedett, sosem volt időm, mindig fáradt, hisztis voltam.

Egyszerűen túl sokat akartam: tökéletes anya, feleség, barátnő, takarítónő. Ráadásul piszkosul hiányzott a munkám. Na de munka mellett még kevesebb lesz az időm. Kénytelen voltam megbékélni azzal a gondolattal, hogy nem fog minden egyszerre menni. Maradt a félállás és a családi napközi. Így délután a munkában feltöltődve örömmel játszottam a Pöttömmel, nem volt többé nyűg. Bár eleinte gyötört a lelkiismeret, hogy nem vagyok eleget a gyerekkel és hogy nem dolgozom 8 órában, de aztán elfogadtam ezt az új élethelyzetet. És a lakás sem patyolattiszta. De inkább a játszin töltjük hármasban a délutánt, minthogy a padlót suvickoljam. A padló megvár, a gyerek meg felnő. ☺”

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: