Keveset alszik a baba?

Az köztudott, hogy a babák gyakori okai a kevés alvásnak. Mármint a szülők kevés alvásának. 😀 De az már kevésbé nyilvánvaló, hogy gyakran maguk a babák is túl keveset alszanak

Miért fontos a sok alvás?

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás alapvető fontosságú a picik idegrendszerének fejlődéséhez és az optimális növekedéshez.

Hisz gondoljunk csak bele: a baba élete első 6 hónapjában megtanul mosolyogni, forogni,  sokszor kúszni és ülni is; megkétszerezi a súlyát, megérik a hozzátáplálásra. 1 éves korában már sok mindent megért abból, amit mondanak neki, kimondja az első szavakat, mászik, feláll, és gyakran megteszi az első önálló lépéseket is.

Súlya és magassága pedig továbbra is rohamosan nő. Ehhez az elképesztő teljesítményhez rengeteget kell tanulnia a babának, és nap, mint nap gyakorolnia is kell az újonnan elsajátított képességeket. Hogyan is menne ez elegendő alvás nélkül?

Honnan tudhatod, hogy eleget alszik-e a baba?

1. Első támpontként érdemes tanulmányoznod a különböző életkorú babák alvásigényét.

2. Ahhoz, hogy tudd, hogy mennyit is alszik összesen a baba, az alvásnapló 1-2 hetes vezetése (töltsd le ingyenesen ITT) jelent segítséget.

3. Ha úgy látod, hogy a babád rendszeresen kevesebbet alszik, mint amennyit a „mennyi alvás kell a babáknak” táblázatok mutatnak, az még nem jelenti azt, hogy TÚL keveset is alszik. Elképzelhető, hogy neki egyszerűen kevesebb az alvásigénye.

4. Akkor viszont már érdemes foglalkozni a dologgal, ha az életkora szerint kevesebbet alszik a baba ÉS az alábbi problémákat is tapasztalod a picinél:

  • egész nap fáradt, nyűgös, rossz a hangulata
  • ébredés után rögtön álmosnak látod, gyakran ébred sírva
  • nagyon nehezen alszik el, 1-2 óráig is eltart az altatás
  • két alvásidő között elalszik az autóban vagy a babakocsiban
  • elalszik evés vagy játék közben
  • 6-8 hónapos kora után sem alakul ki a napi rutin: napközben össze-vissza alszik, változó az esti lefekvés és a reggeli ébredés ideje is
  • reggel rendszeresen fel kell ébresztened, hogy időben el tudjatok indulni
  • nehezen etethető
  • nehezen kezeli a negatív érzelmeket: könnyen elkeseredik, dühös lesz, sok idő kell neki, amíg megnyugszik
Minimobaby tippek - eleget alszik a baba?

Mit tegyél, hogy biztosítsd a babádnak a megfelelő alvásmennyiséget?

1. Légy tisztában a picik alvásigényével és azt is érdemes tudnod, hogy hogyan alszanak a babák.

2. Alakítsd úgy a napi dolgaitokat, hogy ha a pici elálmosodik, legyen lehetősége aludni. Ez néha nem egyszerű feladat, hisz a védőnő mindig pont alvásidőben jön, fontos hívásod van az altatás alatt, valamikor be is kell vásárolni… 😀 De hidd el, hogy megéri a babához alkalmazkodni: ha 1-2 hétig figyeled, hogy mikor mennyi alvásra van szüksége, mikor álmosodik el és mikor ébred napközben, akkor sokkal egyszerűbb lesz a napi teendőket is a pici napi ritmusához igazítani.

3. Minél hamarabb, már 1-2 hónapos korban vezesd be az elalvás előtti rituálét. Ez segít a babának megtanulni, hogy mikor jön el az alvás ideje, és a néhány egymást követő nyugodt tevékenység során a pici kellően ellazul ahhoz, hogy békésen tudjon aludni.

4. Biztosítsd a babának azokat a körülményeket, ahol jól tud aludni. A csendes, félhomályos szoba, a kedvenc plüssállat, a megnyugtató zene mind-mind segít a nehezen elalvó babáknak könnyebben elaludni.

5. Van néhány betegség, mely – bár szerencsére ritkán fordul elő – okozhat kevesebb alvást. Ha felmerül a gyanúd, hogy azért nem alszik eleget, mert egészségügyi probléma áll a háttérben, mindenképp keressétek fel a gyermekorvosotokat.

 

Következő cikkünkben a bölcsi kezdéssel foglalkozunk! Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: