Hogyan alszanak a babák?

Minden babaalvással foglalkozó cikk és a picik alvásigényét bemutató táblázat arról szól, hogy a babák milyen sokat alszanak…

Akkor mégis miért érzed úgy, hogy sosem tudod kipihenni magad, hogy már hónapok óta nem aludtál egy jót?
Ennek egyszerű oka van: a babák tényleg sokat alszanak (már amelyik :) ), de nem abban a ritmusban, ahogy mi, felnőttek. Szóval, mi a titok…? Hogyan alszanak a babák?

Nézzünk egy példát:

Az egy hónapos babák 14-16, de akár 18 órát is képesek alvással tölteni a 24-ből. Milyen szép is lenne, ha a reggel 8-kor felébredő babát délután kettőkor, négykor, de legkésőbb este 6-kor letennénk aludni és másnap reggelig csend és nyugalom lenne… Lenne idő a házimunkára, a párunkra és annyit aludhatnánk, amennyit csak akarunk. 
Ehelyett hogy néz ki az egy hónapos csöppség tipikus napja? Hát inkább így: 5×1-2 óra alvás napközben, éjjel 2-3 óránként ébredés. Ha összeadjuk, ugyanúgy kijön a 14-18 óra, de micsoda különbség: az éjszakák borzalmasak, mire mélyen aludnál, máris újra ébred a pici, napközben pedig esélyed sincs pótolni a lemaradást, még el sem feküdtél, máris fenn van a gyerkőc.

Minimobaby tippek - hol aludjon a baba

Vajon mi az oka annak, hogy ennyire más ritmusban alszanak a babák?

Ahhoz, hogy a babák jól fejlődjenek, rengeteg alvásra van szükségük: hiszen nagyon gyorsan nőnek, szinte minden nap tanulnak valamit, rengeteg élményt kell feldolgozniuk. Sokáig nem is tudnak ébren maradni, mert hamar elfáradnak egy-egy eseménydús óra után.
Viszont ehhez a felgyorsult fejlődéshez üzemanyagra is szükség van – sok-sok anyatej vagy tápszer formájában. Igen ám, de a babák pici gyomrába nem fér bele egyszerre nagy mennyiség, ráadásul a picik azért ehetnek a kezdetekben csak anyatejet vagy  tápszert, mert csak ezeket tudja jól megemészteni a szervezetük. De nem csak jól, hanem gyorsan is: az a 60-120 ml folyadék gyorsan felhasználódik, a kicsi pedig újra éhes lesz.
A babák tehát gyakran megéheznek és gyorsan elfáradnak, emiatt alakul ki a picikre jellemző alvásminta: 1-3 óra alvás után felébrednek, esznek, kicsit nézelődnek, majd újra alszanak. Ráadásul, 1-2 hónapos korukig a babák nem minden esetben különböztetik meg az éjszakát a nappaltól, éjjel sem alszanak hosszabb szakaszokat. Szerencsére ez az időszak csak néhány hónapig tart, ahogy fejlődik a baba, egyre jobban kezd hasonlítani az alvásritmusa a miénkhez. Csak győzzük kivárni!

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen az első pár hónap?

Íme, néhány tanács:

1. Elcsépeltnek tűnik, de fontos tanács: Aludj, amikor a baba is alszik. A sok rövid szakaszból álló alvás nem a legpihentetőbb megoldás, de még mindig jobb, mint a nem alvás.

2. Kérj segítséget, vagy fogadd el azt: életmentő lehet, ha a barátnő néha bevállalja a délutáni sétát, vagy az anyós alkalomadtán megfőzi a vasárnapi ebédet.

3. A párod is sokat tud segíteni: bár a szoptatást nem tudja átvállalni helyetted, de az utána következő  böfiztetésben, a pelus cserékben vagy az altatásban biztos szívesen segít. Addig Te tudsz pihenni (nem vasalni! :) )

4. Többféle módon segíthetsz a picinek, hogy hosszabban aludjon, ne ébredjen fel fáradtan:

  • a megfelelő alvási körülmények biztosítják a baba jó alvását
  • a lefektetések előtti rutin segít a babának ráhangolódni az alvásra
  • a túlfáradás megelőzése megkönnyíti a baba elalvását (erről bővebben a következő bejegyzésben olvashatsz)
  • rugalmas pólya használatával a baba nem fázik alvás közben, és a pólya úgy öleli körbe a babát, mintha még az anyaméhben lenne
  • hangos zajok esetén érdemes kipróbálni a fehér zajt

De vajon mennyi egy baba valós alvásigénye? A következő bejegyzésből megtudod…

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: