Túl keveset alszik a baba?

A barátnőd babája szinte egész nap alszik, a tiéd viszont inkább fenn szeret lenni. Nem igazán tűnik álmosnak, de vajon elég neki a napi alvásmennyiség? Félsz attól, hogy túl keveset alszik a baba?

Íme, néhány tipp, mely segít eldönteti, hogy eleget alszik-e a baba:

1. Érdemes egy-két héten keresztül alvásnaplót vezetned a babád alvásáról (Töltsd le INGYENES alvásnaplónkat itt!):

  • Mennyit alszik éjjel és mennyit nappal?
  • Általában ugyanannyit alszik a pici 24 óra alatt vagy ez változó?
  • Mi befolyásolja az alvásidőket (utazás, programok, időjárás, lefektetés időpontja)?
  • A baba hangulata összefügg-e azzal, hogy mennyit alszik?
  • Mikor megy nehezen az elalvás?

2. Ha már pontosan tudod, hogy mennyit és hogyan alszik a gyerkőc, vess egy pillantást az alábbi táblázatra, mely megmutatja, hogy a különböző életkorú babáknak, kisgyermekeknek mennyi a napi ÁTLAGOS alvásszükséglete:

Túl keveset alszik a baba? alvástáblázat

Vajon mi az oka annak, hogy ennyire más ritmusban alszanak a babák?

3. Vigyázz, a fenti adatok csak tájékoztató jellegűek! A babák nem olvassák a babaalvásról szóló könyveket, így nem biztos, hogy a Te picidnek is pont annyi alvásra van szüksége, mint ahogy a táblázatban szerepel. Az viszont már figyelmeztető jel lehet, ha a baba rendszeresen több órával kevesebbet alszik, mint amennyire általában szükség van.

4. Szerencsére vannak egyéb jelek is, melyek segítenek eldöntetni, hogy eleget alszik-e a baba. Ha a pici ásítozik, dörgöli a szemét, nyűgössé válik, a tekintete elréved, lelassul a mozgása, szopizni vagy cumizni akar, akkor biztos lehetsz benne, hogy álmos. Kisgyermekeknél ezek mellett az esés-kelés, a kezdődő türelmetlenség utalhatnak az alvásidőre.

5. Akkor is gondolj arra, hogy a babád keveset alszik, ha rendszeresen sírva, nyűgösen ébred, vagy az ébredés után hamarosan újra fáradtnak látod.

Minimobaby tippek - hol aludjon a baba

6. Ha az álmosság ellenére a baba nem alszik, akkor egy idő után újra aktívnak, sőt túlságosan is aktívnak tűnhet. Újra izeg-mozog, nézelődik, szívesen játszik a pici. Sajnos ez az állapot csalóka, és általában gyorsan átcsap nyűgösködésbe, keserves sírásba, hisz a babának már régen aludnia kellene. Ebben az állapotban már nehéz megnyugtatni a gyerkőcöt, túl van pörögve, hiába fáradt, nehezen fog elaludni.

7. Hogyan előzd meg a túlfáradást?

  • Figyeld a babád: mikor, mennyi ébrenlét után tűnik álmosnak, mi befolyásolja azt az időt, amit fáradtság nélkül ébren tud tölteni (előző alvás hossza, játék a friss levegőn, új élmények)?
  • A fáradtság első jeleire kezdj bele a baba altatásába (link a lefekvés előtti rutinra).
  • Közvetlenül az alvásidő előtti időszakra lehetőleg ne szervezz programot: ha még a boltban vagy, mikor a baba már ásítozik, vagy tele a ház vendégekkel, akkor nem tudod időben letenni a picit aludni.
  • Vedd figyelembe a baba változó alvásigényét is: egy eseménydús nap után hamarabb elfárad a baba, és több alvásra is szüksége lehet. Ha pedig éjjel kevesebbet aludt a pici, akkor nappal több pihenést tervezz.

Miért probléma, ha a babád túl keveset alszik? A következő bejegyzésből kiderül…

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: