Már alig várod, hogy beugorj a frissen szült barátnődhöz és jól megölelgesd a picit?

Akkor az indulás előtt mindenképp olvasd el ezt a néhány jó tanácsot:

1. Mielőtt babanézőbe indulnál, mindenképp telefonálj. Nehogy csak úgy beugorj! Nem számít, hogy eddig fel sem merült, hogy időpontot kéne egyeztetnetek, most más a szituáció. Egy frissen szült anyuka gyakran kialvatlan, fájdalmai vannak, küzd a szoptatással, még csak ismerkedik a picivel. Nem biztos, hogy egy váratlan betoppanással a legjobbkor fogsz érkezni.

Lehet, hogy Te már a szülés után 3 nappal, a kórházból hazaérkezésed napján fitt és tettre kész voltál, de más nem biztos, hogy ilyen szerencsés. Szóval telefonálj, sőt, még jobb, ha az apukát hívod, hogy mikortól fogadnak látogatókat.

 

2. Ha már telefonálsz, azt is érdemes megkérdezni, hogy mit vigyél? A 7. tubus babaolaj és a 124. rugdalózó helyett biztos jobban örülnének valami hasznosabb ajándéknak. Mondjuk egy nagy fazék levesnek. ☺

 

3. Ne sértődj meg, ha az újdonsült szülők nem akarnak még vendégeket fogadni. A kismama egyáltalán nem biztos, hogy fizikailag vagy lelkileg felkészült arra, hogy rokonok és barátok lepjék el a házat. A baba megszületése utáni hetek egymás megismeréséről, az egymásra hangolódásról szólnak. Egy nehéz szülés vagy műtét után az anyuka még hetekig, hónapokig küzdhet gyengeséggel, fájdalmakkal. És az is teljesen ésszerű indok, hogyha a szülők nem szeretnék, hogy az  influenzaszezon közepén az egy hetes babát sokan meglátogassák.

5 tuti tipp, ha a baba nem akar nappal aludni

4. Fontos szempont a higiéniás szabályok betartása. Az, hogy betegen nem megyünk a baba és a szülők közelébe, teljesen nyilvánvaló. Ha megengedik, hogy felvedd a babát, akkor az alapos kézmosás és egy textilpelus ráterítése az utcai ruhádra segít megelőzni a fertőzéseket. Az újszülötteket nem szabad puszilgatni, hisz az immunrendszerük még fejletlen és egy idegen szájában számos baktérium és vírus lapul. Közösségbe járó bölcsődés, óvodás gyermeket lehetőleg ne vigyél babalátogatóba, mert könnyen megfertőzheti a babát.

 

5. Ne maradj sokáig: a picik 30-45 perc ébrenlét után elálmosodnak, alvásra van szükségük. 

 

6. Ne adj kéretlen tanácsokat! Lehet, hogy úgy látod, hogy a barátnőd nem pont úgy csinál valamit, ahogy szerinted kéne. Máshogy etet, más fajtájú pelust használ, nem úgy altatja a babát. Ez nem baj, az tuti, hogy ő is a legjobbat akarja a babájának

 

7. A babalátogatás a babáról és a mamáról szóljon: ne traktáld a saját tapasztalataiddal a kismamát. Még lesz alkalmad, hogy elmeséld a saját szülése(i)d (rém)történetét, vagy a szomszédod élményeit.

 

Nálatok hogy zajlottak az első látogatások?

Jó babázást és boldog babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: