Bölcsis lesz a kicsi? Hogy könnyítsd meg a beszoktatást?

Bölcsis lesz a kicsi – hogyan könnyítsd meg a beszoktatást?

Eljött ez az idő is… Sosem gondoltad volna, mikor először tartottad a kezedben a pici újszülött gyermeked, hogy 1-2 év múlva már a bölcsődei beszoktatás lesz a fő napi feladat.

Bátortalanul léptek be az első nap a bölcsi kapuján, tele bizonytalansággal azzal kapcsolatban, hogy megy majd az elszakadás, fog-e enni, aludni a gyerkőc nélküled.

Szerencsére számos lehetőség van megkönnyíteni ezt a nehéz helyzetet. Érdemes időben felkészülni a bölcsikezdésre:

1. Már a beiratkozásnál elbeszélgetni a gondozónőkkel a benti napirendről, az evési, alvási szokásokról. Fontos kérdés, hogy hogyan zajlik a beszoktatás, mik az egymást követő lépések.

Minél több információd van, annál nyugodtabb leszel. Érdemes még otthon összeírni a kérdéseket, hogy nehogy kimaradjon valamelyik fontos részlet.

2. A bölcsődei napirend általában fix, minden gyermek ugyanakkor eszik, alszik és játszik. Nem is működne másképp, hisz az egyik kisgyermek nem mehet délben, a másik meg délután kettőkor lefeküdni, ahogy eddig otthon megszokta.

Emiatt érdemes a gyermekek otthoni napirendjét is a bölcsihez igazítani. Igen, sajnos vége a 9-ig szunyókálásnak, általában korábbra kell hozni a reggeli ébredés idejét. Emiatt természetesen az esti lefekvés ideje is korábbra tolódik, hisz a gyerkőc éjszakai alvásigénye nem változik, sőt!

Sok esetben még több alvásra van szükségük: a bölcsőde fárasztó, főleg a beszokás időszakában, sok-sok új szabályt kell elsajátítani, alkalmazkodni kell a pajtásokhoz és a gondozónőkhöz is. Ráadásul a délutáni alvás kimaradhat vagy rövidebb lehet, így még hamarabb fárad el estére a kis örökmozgó. Érdemes tehát megelőzni a kialvatlanságot. A fáradt, nyűgös, keveset alvó picinek még nehezebb beilleszkedni az új környezetbe.

Minimobaby tippek - bölcsibe kerül a baba!

Hogyan toljuk el a napirendet?

3. Apró lépésekkel könnyebb a változtatás, de így is fel kell készülni néhány nyűgösebb napra (hétre). A megszokott alvásmennyiség mellett hozzuk előbbre az egyik este 15-30 perccel a lefektetést, és ennek megfelelően a reggeli ébresztő idejét is. Pár nap után jöhet az újabb 15-30 perc.

Ha nincs ennyi időnk, akkor gyorsabban is haladhatunk, de a fokozatosságot ebben az esetben is érdemes megtartani. Az alvás mennyiségét pedig inkább növeljük, mint csökkentsük. Az nem jó taktika, hogy kevesebbet hagyjuk aludni a gyerkőcöt éjjel, hogy majd kellően fáradt legyen, és szépen elaludjon a másnap napközben. A fáradság garantált, de egy túlpörgött, nyűgös gyermeket nem könnyű alvásra bírni a bölcsiben sem.

Mivel segíthetjük még a beilleszkedést?

4. Beszélgessetek: elképzelhető, hogy a kisfiad vagy kislányod még nem ért meg mindent, de mesélj neki a bölcsiről, hogy anya miért megy vissza dolgozni, hogy mi lesz vele napközben, mikor ki megy érte, mi lesz a délutáni program. A beszélgetés mindkettőtöket megnyugtat, könnyebben alkalmazkodtok az új helyzethez.

És ha már beszélgetés: beszélgess ismerős anyukákkal, akik már túl vannak a beszoktatás nehéz időszakán, kincset érő tanácsokat, tuti tippeket szerezhetsz be így.

Ha pedig konkrét félelmed van a porontyod bölcsis létével kapcsolatban, a gondozónők vagy a bölcsőde vezetője, netalán pszichológusa biztos, hogy szívesen segít eloszlatni azokat.

4. Készülődjetek együtt: válasszátok ki közösen, hogy melyik alvós állatkát szeretné bevinni a bölcsibe, (ha nincs ilyen, érdemes beszerezni egyet), csomagoljátok össze együtt a bölcsődés csomagot, hogy milyen színű fogkefét akar, legyen-e pici táskája, amiben a cumi, meg a plüssállat utazik. 😀

Sok sikert, mi is épp itt tartunk! Szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: