Minimobaby fejlődés: Egy hónapos a baba!

A kisbaba életében az első hónap (optimális esetben) a hatalmas alvások, másrészt viszont hatalmas fejlődés elindulásának időszaka. Amikor a kicsi megszületik, egy védett, biztonságos, meleg helyről hirtelen kikerül a hideg, hatalmas külvilágba. Az átmenet nem könnyű, és bár van olyan baba , akinek simábban megy, másoknak kimondottan nehéz megbirkózniuk a hirtelen változással. Ezért is van, hogy a baba életének első pár hónapját a 4. trimeszternek is szokták hívni.

Ha a babádat nyugtalannak, sírósnak látod, öleld magadhoz, és próbálkozz meg a babahordozással! Alvás közben is segíthetsz neki ennek az ölelő érzésnek a fenntartásával, a testre simuló rugalmas babapólya szintén sokat segíthet a kicsiknek átvészelni az első átmeneti időszakot a védett anyaméh és a hatalmas külvilág között.

Mit csinál egy 1 hónapos kisbaba?

 • Alvás, evés, napirend 
  A baba napjának nagy részét még alvással tölti. Amennyiben igény szerint szoptatod, lassan sikerül kialakítania egy hozzávetőleges napirendet, amihez nagy vonalakban alkalmazkodhattok, és (minimálisan) tervezhetővé válik a napotok. Mire beáll egy rendszer, természetesen itt a következő fejlődési ugrás, de kitartás! Egyre jobban összeszoktok és összehangolódtok a babával! Nagy segítség lehet a baba alkotta rendszer átlátásában, ha felírod, mikor alszik, eszik, és aktív a kicsi, ráadásul a későbbiekben pótolhatatlan élmény lesz a jegyzeteid visszaolvasása! Ha szeretnéd kipróbálni, készítettünk Nektek egy ingyen letölthető baba-napirend táblázatot
 • Mozgás
  Az első hónapban a baba még nem túl mozgékony, azonban már elkezdi próbálgatni a mocorgást. A karjaival csapkod és a lábával rugdalózik, hason fekve pedig már képes lehet picit megemelni a fejét, fekve pedig megpróbálkozik átfordítani a másik oldalra. Az első hónapban a veleszületett reflexek még mind aktívak, erről bővebb információt az előző cikkünkben találsz! 
 • Kommunikáció
  Az egy hónapos baba főként sírással kommunikál, Te pedig egyre jobban képes vagy megkülönböztetni a különböző sírásfajtákat. Másképp jelez, ha éhes, ha valami kényelmetlen neki, de a fájdalmas sírása is eltéveszthetetlen. Ez az időszak a hasfájás időszaka, igazán szerencsések vagytok, ha a babád nem szenved tőle. Mit tehetsz, ha mégis? A hasfájásról hamarosan külön cikkben foglalkozunk! Ahogy telik az idő, a baba egyre nyitottabb a külvilág felé is. Reakciójából már látszik a hangulata, ha izgatott, ha örül valaminek. Beszélj hozzá sokat, a megnyugtató szavakra reagálni fog!
Minimobaby fejlődés - az első hónap
 • Szocializáció
  Az első hónap végére a baba kezd kinyílni. Szemkontaktust létesít, és már próbálkozhat a tárgyak mozgásának pár cm-es követésével is. Örül az érintésnek, az ölelésnek, összebújásnak, pozitívan reagál a mosolyra, éneklésre is. Kezdi felismerni a hangodat, és már nem kell sokat várnod az első mosolyig sem! 
 • Szem-kéz koordináció
  A szem-kéz koordinációt még nem annyira a tudatosság, inkább a veleszületett reflexek jellemzik. Megjelennek azonban az első “önálló” képességek jelei, a baba már a szájához tudja tenni az öklét, illetve 20-25cm-re letett tárgyakat hosszabb ideig is szívesen nézeget. A színek közül tovább nézi a kék / zöld dolgokat, mint pl. a pirosat.

Sorozatunk következő részében a baba 2. hónapját vizsgáljuk meg részletesebben. Tartsatok velünk! 

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: