Élet az újszülöttel

A kis újszülött, amint világra jött, egy teljesen új világban találja magát. Anya pocakjában jó meleg volt, a méh fala védőn átölelte, mégis szabadon mozoghatott. Ha elálmosodott, anya mozgása és szívverése elringatta.

Most, hogy megszületett, hiányzik neki a régi otthon. Itt hideg van, nincs meg a poci ölelése, a kiságy pedig még olyan nagy. Nehéz így elaludni…

Hogyan könnyítheted meg a pici babádnak a megszületés utáni első hónapokat?

1. Próbáld meg a baba környezetét úgy kialakítani, hogy minél jobban hasonlítson az anyaméhhez:

  • Legyen finom meleg a szobában
  • A hangos zajoktól és a tv-től minél távolabb legyen a baba fekhelye
  • A félhomály, a nyugodt színvilágú szoba, a halk zene nem csak a picit, hanem Téged is megnyugtat.
  • Ebben a korban még nincs szükség a kiságyra szerelhető csörgő-forgó-zenélő csodajátékokra, ezek inkább túlterhelik, mint megnyugtatják a babát.

 

2. Pólyázd be a babát!

Milyen volt régen az élet az újszülöttel? Régi magyar hagyomány, hogy a babák életük első pár hónapját pólyában töltötték.

pólyázás az anyaméh puhaságát és melegét biztosítja picik számára. Megkönnyíti az elalvást és a pólyás babák nyugodtabban is alszanak. Többféle pólya létezik: vannak a hagyományos pólyák, amiket egy bizonyos módon kell megkötni, és a rugalmas pólyák, amik úgy néznek ki, mint egy hálózsák, csak bele kell bújtatni a babát.

 

3. Hordozd a picit!

Minél többet van az újszülött testközelben, annál nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

Vannak olyan hordozási technikák, amelyek már újszülött kortól alkalmazhatók, így a baba is jól érzi magát, és a Te kezed is szabad. :)

Minimobaby tippek - bölcsibe kerül a baba!

Hogyan toljuk el a napirendet?

4. Szoptass (etess) igény szerint!

Az újszülöttek gyomra még nagyon pici, egyszerre csak keveset tudnak enni, így gyakran megéheznek. Ráadásul nem mindig ugyanannyit esznek, és az anyatej összetétele, így tápanyagértéke sem egyforma a nap folyamán.

Az óra szerinti etetés nem rugalmas, nem alkalmazkodik a baba változó igényeihez. A tápszeres etetésnek sem kell pontosan 3 óránként történnie, bár a tápszer azonos összetételű, a baba étvágya ebben az esetben is változik a nap során.

 

5. Ne aggódj amiatt, hogy hogyan altatod el a babát!

Az újszülöttek és a pár hónapos babák többségének segítségre van szüksége ahhoz, hogy elaludjon. Nem kell attól félned, hogy hogyan szoktatod majd le a ringatásról, a cumiról, a ciciről a babádat 1-2 éves korában.

Ha a későbbiekben a pici más altatási módot igényel, vagy Neked válik nehézzé az eddigi módszer, elég akkor változtatnod rajta. Addigra a baba sokat fejlődik, változik, könnyebben fog menni az új alvási szokások bevezetése, mint gondolnád.

 

6. Próbálj meg rendszert vinni az életetekbe!

A babák szeretik az állandóságot, ha kiszámítható a napjuk. Már újszülött korban érdemes valamilyen rendszer szerint élni az új életeteket. Ne gondolj nagy dolgokra, nem az óra szerinti napirend bevezetése a cél. A lefektetés előtti szertartás kialakítása, az, hogy mindig apa fürdeti a picit, vagy a napi séták beütemezése pont elég a kezdeti hónapokra.

 

7. Szánj időt Magadra is!

A baba ellátása, a napi teendők és a családi élet mellett gyakran már saját magadra nem jut elég idő és energia. Az új családtag érkezésével érdemes átgondolnod a prioritásokat, hogy mi az igazán fontos Nektek.

Gondolj csak bele, hogy minél kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb vagy, annál boldogabb és vidámabb lesz a babád. Ha kell, kérj segítséget a háztartási teendőkben vagy a baba ellátásában, hogy legyen egy kis időd szusszanni Neked is, hidd, el megéri! :)

Mivel segíthetjük még a beilleszkedést?

 

Szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: