Enyém!!! – avagy osztozkodás a játszótéren

Ez az enyém! Nem adom! – hallom fél füllel a játszótéren, amikor a gyerekek hirtelen mind ugyanazzal a teherautóval akarnak játszani a homokozóban. A tulajdonos bőszen szorítja a kisautót, az anyukák ugrásra készen állnak… mindenki a maga módján próbálja megoldani a konfliktust, a szituáció pedig több, mint kellemetlen.

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az ilyen helyzeteket?

 

Valószínűleg semmit, hiszen a gyerek azért gyerek, hogy kedve támadjon a játékra… kit érdekel ha az másé? Hacsak nem épp az ő kedvencéről van szó…ami nyilvánvalóan más elbírálás alá esik! :) Ilyen helyzetek tehát mindig lesznek, amit tehetünk, hogy elmagyarázunk pár alapvető dolgot a gyerekünknek, mert a közös játékot, és az osztozkodást is tanulni kell! Nézzünk pár ötletet, amik segíthetnek egy kicsit:

labda.jpg

 

1.) Maradj a közelben, de ha lehet ne avatkozz be! A gyerekeknek meg kell tanulniuk maguk között lerendezni a vitás helyzeteket. Természetesen ha sírásra, lökdösődésre, vagy hangos veszekedésre kerül sor, segíts kompromisszumos megoldást találni! Beszéljétek meg a helyzetet, de azt mindenképp tedd nyilvánvalóvá, hogy az erőszak nem elfogadható.

2.) Ki mit talál, övé? Ha elegendően sok játék áll rendelkezésre, azaz majdnem mindenki homokozókészlettel érkezett, valószínűleg nem lesz összeveszés… magyarázzuk el a kicsinek, hogy a homokozóban szabadon heverő játékokat most bárki használhatja, viszont más kezéből nem vesszük ki azt, amivel éppen játszik.

3.) Kérjük el! Sokkal tisztább helyzetet teremtünk, ha megtanítjuk a kicsiknek, hogy kérjék el azt a játékot, amit szeretnének kipróbálni. Ha megkapjuk az engedélyt a tulajdonostól, akkor is figyeljünk rá oda, hogy ne feszítsük túl a húrt, és ne sajátítsuk ki egész délutánra az adott játékot, vagy kismotort.Legjobb, ha korán természetessé válik, hogy ha valamit kapunk: köszönjük is meg! Az osztozkodás kiváló lehetőség a “varázsszavak” gyakorlására!

4.) Tereld el a figyelmét! Ha esetleg nemleges választ kapunk, az is el kell fogadni, ilyenkor magyarázzuk el a kicsinek, hogy “Peti most maga szeretne a homokozólapátjával játszani… ” majd ajánljunk helyette valami más, elérhető játékot.

5.) Ne erőltesd! Ha gyermeked úgy dönt, hogy nem akarja odaadni a játékot, ne erőltesd, és főként ne vedd ki erőszakkal a kezéből és add oda a másik kicsinek. Ha viszont hajlandó kölcsönadni valamit, dicsérd meg, és mondd meg neki, hogy ezzel örömet szerzett a másik kisgyereknek.

6.) Pótolhatatlan? A kedvenc alvóskendőt, vagy kismackót természetesen nem kell megosztani. Ha lehet, a kicsik személyes kincsét ne is vigyük ki a játszótérre, viszont ha “lehetetlen” elindulni nélküle, a konfliktusok elkerülése végett legjobb, ha a mackó Anya táskájában várja ki a játszóterezés végét! Ha úgy alakul, hogy valaki mégis szeretne játszani vele, nyugodtan magyarázd el, hogy az adott játék különleges a kisfiad/kislányod számára, ezért nem tudod azt odaadni. Ha van nálatok más játék, javasolj egy alternatívát a pótolhatatlan darab helyett!

 

Kövess bennünket további tippekért, vagy egy jó beszélgetésért a Facebook-on is!  www.facebook.com/MinimoBaby

Share: