– Anya, félek…… 

– Mitől félsz, kincsem?

– A szörnyektől az ágy alatt.

Ismerős a beszélgetés az esti lefekvés kapcsán? Mi ilyenkor a megoldás?

1. Mindenképp vedd komolyan a gyermeked panaszát. A bölcsis vagy óvodás korú gyermekek még fantáziavilágban élnek, nekik ugyanolyan valóságos a mesebeli sárkány, mint a szomszéd kutyusa. Azzal, hogy bizonygatod neki, hogy nincs is ott az a szörny, hogy te nem is látod, meg egyébként sincsenek szörnyek, nem fog kevésbé félni a gyermek.

Maximum azt éred el, hogy a szörnyet “lecseréli” egy valós személyre,mondjuk egy betörőre vagy a gonosz bácsira, de a félelme ettől nem szűnik meg.

 

2. Mindenképp beszélgess arról a kislányoddal/kisfiaddal, hogy miért fél a szörnytől, az mit akar tőle, miért van az ágy alatt. Azt is érdemes megkérdezned, hogy milyen megoldás jut eszébe, hogyan oldjátok meg a problémát. Lehet, hogy a szörny nem is gonosz, csak eltévedt, és elég esténként kiengedni a szobából. Vagy beszorult az ágy alá és azért kiabál. 

Az is lehet, hogy csak barátot keres, mert senki nem szereti olyan csúnya. A gyermekek nagyon leleményesek, ha hagyjuk őket kibontakozni. ☺ 

 

3. Adj eszközt a gyerek kezébe, ami segít elűzni, megszelídíteni a szörnyet: az, hogy mi legyen ez a varázseszköz, bízd nyugodtan a gyermekedre: varázspálca, ami elrepíti egészen a világ végéig a szörnyet,  vagy egy szörny űző spray, amivel be kell fújni este az ágy alatti búvóhelyet.

 

4. A szörny gyakran csak egy álszörny. Valójában a gyermek a szorongásait, a frusztrációit vetíti bele, hiszen azt még nem tudja másképp kifejezni. Lehet, hogy a szörny egyik nap valójában az óvónéni, aki rászólt aznap az oviban, másnap pedig egy mérges kutya, ami megugatta séta közben.

Esti félelmek

5. Találj ki olyan esti mesét, ami segít a gyermeknek megbarátkozni az ágy alatt lakó jövevénnyel. Amiben a gonosz szörny megjavul és már nem bántja a gyerekeket. Vagy amiben a legkisebb testvér legyőzi a szörnyeteget.

 

6. Gyakran a szörny amiatt költözik az ágy alá, mert a gyermek még szeretne egy kis időt veled tölteni, mielőtt eljön az alvásidő. Vannak lurkók, akik hirtelen nagyon megszomjaznak, ha eljön a villanyoltás ideje, másoknak mindig ilyenkor kell 5 percenként pisilni. A szörnyek is ilyentájt szoktak megjelenni. ☺ 

A megoldás minden gyermeknél hasonló:

– elegendő, kapkodás nélküli, minőségi együtt töltött idő a lefekvés előtt

– kulacs, amiből önállóan is ihat pár kortyot este, anélkül, hogy kiborulna a pohár, 

– mozgásérzékelős éjjeli fény a wc-be, hogy egyedül is intézni tudja a folyó ügyeket,

–  bármilyen eszközt, amivel elűzi, megszelídíti a szörnyet.

 

7. Egyéb féleleműző praktikák:

– világító csodalámpa a sötétség ellen

– védelmező plüssoroszlán az ajtó elé

– jótündér fényképe az ágy mellé a falra

– játéktelefon a párna alá, mellyel bármikor lehet hívni a szörnyűző csapatot

– tartalék matrac a szülők hálószobájába, ha a szörny elfoglalja a gyermekágyat 

– varázsige, mely a szörnyet kisegérré változtatja.

 

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: