Éttermi túlélőkalauz kisgyermekes családoknak

Évek óta nem ettetek egy jót a kedvenc éttermetekben, mert félsz elvinni magatokkal a gyerekeket?

Az eddigi összes próbálkozás botrányba fulladt?

A gyerkőcök kiabáltak, sírtak, rohangáltak, a személyzet nem volt igazán segítőkész, a többi vendég pedig sajnálattal vegyített utálattal nézett rátok? 

Íme, 8 túlélési tipp éttermi evésekhez:

1. Létfontosságú, hogy már otthon gyakoroljátok az étterembe menést: rendezzetek teadélutánt a plüssállatoknak, gyakoroljátok, hogy hogyan kell választani az étlapról, mennyire hangosan illik beszélni evés közben, hogyan lehet elütni a várakozás hosszú perceit.

Minél nagyobb rutint szereztek otthon, annál kevésbé lesz idegen a szituáció a gyermekeknek. Ráadásul ti is fel tudtok készülni azokra a váratlan helyzetekre, amik játék közben előjöhetnek: mi van, ha kiborul az étel, hogy fogtok reagálni, ha valamelyik gyermek sírni, hisztizni kezd?

2. Jól válasszatok éttermet:

  • Legyen gyerekbarát a hely: alapvető szempont, hogy legyen elég és megfelelő etetőszék, egészséges és közkedvelt ételekből álló gyerekmenü, játszósarok vagy zárt udvar a várakozás perceire.
  • A személyzet legyen felkészült a különböző korú gyermekek speciális igényeire: legyen gyerekbarát étkészlet, a gyermekeknek lehetőleg hamar(abb) hozzák ki az ételt.
  • Olyan helyet keressetek, ahol nem olyan hosszú a várakozási idő, a legfelkapottabb, telt házzal üzemelő éttermeket érdemes a kettesben eltöltött vacsorákra tartalékolni. 
  • Elsőként válasszatok inkább egy pizzériázót vagy hamburgerezőt, ahol gyorsan kihozzák az ételt, nincs akkora választék és a gyermekek is ismerik az ételeket.
  • Ha még nem eszik mindent a gyerkőc, vagy ételallergia miatt diétáznia kell, akkor tudnak-e neki is megfelelő ételt kínálni vagy mit szólnak ahhoz, ha Te viszed neki a megfelelő vacsorát?
Éttermi túlélő kalauz kisgyermekes családoknak

3. Fontos az időzítés is: ne az esti csúcsszezonban menjetek enni: sokan is vannak, a pincérek  sem tudnak rátok kellő figyelmet fordítani, ráadásul a gyermekek túlságosan fáradtak vagy éhesek lehetnek, így még nehezebb lesz a várakozás. A sok vendég duruzsolása pedig nagyon fárasztó már önmagában is.

4. Ha babával mennétek, akkor érdemes érdeklődni, hogy milyen körülmények között lehet szoptatni, van-e lehetőség megmelegíteni a bébiételt vagy a tápszert.

5. Vigyetek magatokkal játékokat, könyvet, színezőt, hogy jobban teljen az idő. Nagyobb gyermekekkel lehet barkóbázni vagy egyéb szóbeli játékokat játszani. 

6. Ne feledjétek, hogy az otthoni vasárnapi ebédek és a hétköznap esti vacsorák remek gyakorlási lehetőségek az éttermi étkezésekre. Hiába szeretnénk, hogy jó hangulatban teljen egy-egy kiruccanás, ha otthon sem együtt ülünk le enni, nincsenek közös beszélgetések, hanem mindenki csak bekap valamit a tv előtt vagy Facebook-ozás közben.

7. Beszéljük meg előre a gyermekekkel, hogy mik azok a szabályok (pl. nem lehet szaladgálni vagy kiabálni, az evőeszközöket és a szalvétát a célnak megfelelően kell használni, stb.), amiket szeretnénk, ha betartanának, illetve mi lesz a következménye, ha ez nem sikerül. Ha például nem tudnak türelmesen várni, akkor nem lesz lehetőségük desszertet enni, vagy hiszti miatt idő előtt haza kell menni.

8. Ha nem jól sikerül az elő alkalom, ne csüggedjetek, vonjátok le a tapasztalatokat és próbáljátok meg később újra!

Jó étvágyat! 

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: