Hat eset, amikor hirtelen “elromlik” a baba alvása

Hirtelen vége az átaludt éjszakáknak, a több órás nappali alvásoknak, az álomba illő, 5 perces altatásoknak? Vajon mi történt, hogy az egyik napról a másikra a jól alvó babád alvásritmusa felboruléjjel óránként felébred, nappal nem akar aludni?

Íme, 6 ok, ami könnyen elronthatja a baba alvását:

1. Fejlődési ugrás: ha a pici épp most tanul meg forogni, mászni vagy járni, akkor elképzelhető, hogy annyira örül az újonnan elsajátított képességének, hogy éjjel-nappal ezt gyakoroljaAzaz nincs ideje aludni.  Ugyanez a helyzet állhat fenn, ha növekedési ugrásról van szó: 3, 6 hetes, 3 majd 6 hónapos korban, főleg az anyatejes babák hirtelen állandóan éhesek lesznek, folyton ciciznének, éjjel is gyakran felébrednek enni. Ez pár napig tarthat, a gyakori szopizással a babák fokozzák a tejtermelést, hogy az ki tudja elégíteni a növekedésükhöz szükséges többletmennyiséget.

 

2. Érzelmi fejlődés: a babák hol jobban, hol kevésbé anyásak. Néha fontosabb nekik a világ felfedezése, máskor matrica üzemmódba kapcsolnak, és 5 centire sem akarnak eltávolodni Tőled. A szeparációs szorongás is változó intenzitással jelentkezik, és minden babánál különböző mértékű. Ha a pici érzékenyebben éli meg az édesanyjától való elszakadást, akkor bizony hirtelen nem akar a kiságyában aludni, gyakran felébred éjjel, csak összebújva tud elaludni.

 

3. Fogzás: Ha beindulnak a fogacskák, akkor számíthatsz néhány (?) átvirrasztott éjszakáraAztán mire kibújik végre az várva-várt fog, addigra a többi is mocorogni kezd. Jó hír, hogy 2-3 éves korra általában az összes tejfog előjön, így ez az ok megszűnik. :)

Hogyan altassam a babát ha óraátállítás van?

4. Megfázás, nátha: a picik az orrukon keresztül szeretnek levegőt venni. Ha az eldugul, akkor nagyon nehézzé válik számukra a légzés, így lőttek a nyugodt éjszakáknak. Ugyanez a helyzet, ha lázas a baba, ha fáj a pocija, vagy viszkető kiütések nem hagyják a csöppséget aludni.

 

5. Változások a baba életében: minden baba máshogy veszi az életében bekövetkező változásokat. Vannak olyan porontyok, akik mindenhol jókat alszanak, mindegy, hogy babakocsiban vagy a kiságyban, hogy nyaralás alatt a strandon vagy sátorozás közben, hogy utazásnál a kocsiban vagy a villamoson álmosodnak el. Más babák azt sem szeretik, ha kivételesen apa akarja őket elaltatni, ha nem arra sétáltok, amerre szoktatok vagy ha ágyneműt cserélsz a baba ágyában. A legtöbb baba alvása viszont könnyen felborulhat, ha bölcsibe kerül, vagy a nagymama vigyáz rá, vagy ha szeretnénk más ágyban, szobában altatni.

 

6. Az alvásritmus változása: vannak olyan időszakok a kicsik alvásritmusában, amikor maga az alvás megy keresztül változásokon. A baba áttér a 3 nappali alvásról a 2 alvásra, majd az 1-re, vagy csökken az éjszakai alvásigénye, így vagy korábban kel reggel, vagy este később tud csak elaludni. Ha ezeket a változásokat nem jól kezeled, akkor könnyen felborulhat a baba eddig jól bevált alvásrendje, éjszakai ébredések és altatási problémák jelentkezhetnek.

Bármelyikkel küzdesz is éppen, kitartás hozzá! Szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: