Hangulatjavító süti egy esős napra: Dédi meggyes lepénye

Végre elaludt a baba? Irány a konyha, süssünk egy jó sütit!

 

Hétvégén kaptunk egy szép nagy adag meggyet a Dédi kertjéből, de annyira meleg volt, hogy sehogy sem volt kedvem begyújtani a sütőt. Ma végre kicsit lehűlt az idő, a kicsi alszik, így a nagylánnyal (Nóri 4,5) nekiláttunk sütit sütni. Kezdődött a magozással, amit ő nagyvonalúan bevállalt… csinálta is kitartóan, mikor a közepe táján segítséget kért: addigra a gyerek kötényből kilógó részeit (homloktól – bokáig) ragacsos meggylé borította. Sőt, a foltok valahogy a kötény alá is bejutottak… :) Gyorsan befejeztük együtt, kimosakodtunk, és indulhatott a sütés gyorsabbik fele.

A recepten kicsit változtattam, hogy kevesebb cukor kerüljön bele, illetve használhatsz 1:1 arányban xilitet (nyírfacukrot) is cukorhelyettesítőként. IR-esek, cukrosok figyelem: a xilittel is számolni kell a napi szénhidrátkereten belül (100 g xilit = 60 g ch)!

 

Meggyes süti hozzávalók:

  • 3 nagyobb tojás
  • 40 dkg liszt – most teljes kiőrlésűből próbáltuk, teljesen jó lett!
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor / xilit
  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg meggy – vagy amennyi sikerül, lényeg, hogy vastagon beborítsa a tésztát

 

Elkészítés: 

Először kimérjük és összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszthez hozzákeverjük a sütőport, a vaníliás cukrot, a porcukrot. Ezután ráöntjük a tejfölt, a felvert (egész) tojásokat, majd a felolvasztott vajat. Az egészet alaposan összekeverjük, lehet robotgéppel is, de mivel a baba éppen aludt, inkább kézzel kevertük ki a tésztát. Viszonylag lágy, ragacsos tésztát kapunk, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazunk. A sütőportól emelkedik, így 1,5 – 2cm-nél ne legyen vastagabb a nyers tészta. Mi most 2 formát használtunk, mert ha Nórival együtt sütünk, ő mindig saját, külön sütit szeretne készíteni magának. A tetejét lesimítjuk és rászórjuk a kimagozott, lecsepegtetett meggyet. 170 fokra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, de biztos ami biztos, egy tűvel ellenőrizzük, hogy jó átsült-e a tészta.

Dédi sütije ezzel elkészült, de mi még felturbóztuk egy kis csokiöntettel…

 

Csoki zománc hozzávalói:

  • 3 kanál forró víz
  • 18 dkg cukor / xilit
  • 3 kanál (ét) kakaópor
  • 3 dkg vaj

 

A cukrot a kakaóporral és a vízzel összekeverjük és addig forraljuk, hogy ne legyen “ropogós” benne a cukor. Ha készen van, belekeverjük a vajat, amitől szép fényes lesz a máz. A kihűlt sütire borítjuk. :) Ez a mennyiség egy nagyobb tepsire is elég. Mi most csak a felét készítettük, mert nem teljes bevonatnak szántuk, hanem kanállal csorgattuk a meggyes tetejére.

 

meggyes blogba.jpg

 

A hangulatjavító süti annyira működött, hogy időközben a nap is kisütött nálunk!

Jó étvágyat Nektek is!

 

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is:  www.facebook.com/MinimoBaby

Share: