Hogyan alakíts ki egészséges alvási szokásokat már újszülött kortól?

Végre otthon vagy a csöppséggel, túl vagytok a szülés-születés megpróbáltatásain és az első pár napon. Itt az ideje, hogy kialakítsad az otthoni menetrendet és a baba megfelelő alvási szokásait. Persze itt még szó sincs órához igazított napirendről, meg önálló elalvásra tanítgatásról, de az alapokat már egy hetes korban is le tudod tenni.

Mire érdemes már ekkor figyelned?

1. Legyen reális elképzelésed az újszülöttek alvásáról. A picik kb. 14-17 órát alszanak egy nap, és 45-60 percet tudnak ébren maradni elfáradás nélkül. Ebben a korban még nem alszanak sokat egyszerre a babák, hiszen könnyen megéheznek, 2-4 óránként enni szeretnének. Emiatt a nappal és az éjszaka sem különül el teljesen egymástól, éjjel-nappal ugyanolyan gyakoriak az etetések.

 

2. A kisbabák megszületésükkor még nem különböztetik meg a nappalt az éjszakától, nincs belső órájuk, ami jelezné nekik, hogy mikor kell ébren lenni, és mikor kell aludni. Ahogy telnek a hónapok, a környezetük jeleit figyelve tanulják meg a picik, hogy mikor van éjjel és mikor nappal. Persze Te is tudsz segíteni a babádnak, hogy minél hamarabb felvegye a ritmust.

Napközben legyetek sokat napfényben, a friss levegőn. Ha nappal ébren van a baba, jó ötlet, hogyha nem a kiságyában marad, hanem egy játszósarokba, játszószőnyegre teszed. Így a baba a kiságyhoz az alvást fogja kapcsolni.

Ezzel szemben éjszaka legyen sötét, csak a legminimálisabb  fényforrást használjátok. Ha a baba éjjel felébred, akkor halkan, csendben, sötétben etesd meg, és minél hamarabb tedd vissza aludni.

 

3. Próbálj meg olyan altatási szokásokat bevezetni, amik hosszabb távon is működnek. Semmi gond nincs azzal, ha segítesz a babádnak elaludni, de ha a “gumilabdán ugrálva hangosan altatódalt énekelni” és a “puszi után berakni a kiságyba a babát” között lehet választani, akkor inkább az utóbbit javaslom. ☺

Hogyan alakíts ki egészséges alvási szokások már újszülöttkortól?

Mit tudsz tenni azért, hogy minél több időt tölthess alvással?

4. Kezdj el kialakítani egy lefekvés előtti rutint. Ez még csak 1-2 nagyon egyszerű lépést igényel: lefektetés előtt bemenni a baba szobájába, peluscsere, majd a pólya vagy hálózsák felvétele. Közben lehet dalolászni.

Ez pont elég ahhoz a babának, hogy megtanulja, hogy ilyenkor az alvás fog következni.

 

5. Ha nem akarod a babát cicin vagy cumisüvegen altatni, vagy a babát mindig felébresztik a büfik, akkor érdemes az etetéseket az ébredés utáni időszakra időzíteni. Azaz ébredés-evés-játék-alvás sorrendben történjen a nap.

 

6. Aludj a babával. Aludj, amikor alszik a pici, és aludjatok egy szobában, ha úgy könnyebb Neked.

 

Jó babázást és boldog babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: