Hogyan alszanak a babák? – 5 leggyakoribb tévhit

A szomszédasszony szerint csak beteszed a babád az ágyba és már alszik is. A barátnőd mindenképp ringatást javasol. "Az együtt alvás felesleges – az együtt alvás feltétlen szükséges… :) – olvasod a baba- mama fórumok hozzászólásaiban. De mi az igazság?

Nagyon sok félreértés van akörül, hogy hogyan is kell a babának aludnia.

Íme az 5 leggyakoribb:

1. “A babáknak nincsenek alvásproblémáik, csak a szülők, gyermekorvosok, védőnők, anyósok irreális elvárásainak nem tudnak megfelelni.” :) 

A babák alvása folyamatosan változik, fejlődik. A 3 hetes újszülött máskor, máshogy alszik, mint egy 15 hónapos baba. Ez a változás természetesen, magától zajlik. A szülőknek annyi a dolga, hogy végig kísérje a babát ezen az úton. Megteremtse az ideális környezetet, felkészüljön a nehezebb időszakokra, ne támasszon irreális elvárásokat. Segítsen a babának jól aludni.

Ha viszont valami elromlott, azaz a babának olyan mértékű problémái vannak az alvással, ami hátráltatja a fejlődését, nehezíti a baba-mama kapcsolat kialakulását, veszélyezteti a baba vagy a mama egészségét, akkor ki kell mondani, hogy a pici alvási nehézségekkel küzd és a probléma hárítása helyett segítségre van szüksége.

 

2. “A babának külön szoba/külön ágy kell”. – “Csak az együtt alvás a jó”.

Egyik állítás sem feltétlenül igaz mindig, hiszen ahány család, annyi szokás. Nem lehet a babákat sem beskatulyázni, hiszen teljesen különböző természetűek, más-más az igényük. Vannak picik, akik nyugtalanul alszanak együtt a szülőkkel, felébrednek a horkolásra vagy a forgolódásra. Számukra nem jó választás a közös szoba. Más babák viszont kifejezetten igénylik az éjszakai összebújást, így jobban alszanak az anyukájuk közelében.

Ráadásul a babák és a szülők igénye is változhat, ahogy telnek a hónapok: egyes családoknál a baba pár hetes korában még az együtt alvás a legjobb választás, majd ahogy egyre hosszabban alszik éjjel a pici, a külön szoba válik be. Más esetben viszont a külön altatott baba egy-egy nehezebb időszakban (bölcsikezdés, betegség) jobban alszik a szülői hálóban. A lakás beosztása és a gyerkőcök száma is meghatározza, hol alszik esténként a család.

Azaz nincs szigorú szabály, hogy hol aludjon a baba, úgy aludjatok, ahogy Nektek a legjobb. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy biztosítsad az alváshoz a biztonságos körülményeket.

 

3. “A babát már az elejétől úgy kell altatni, ahogy később is szeretnénk.” Azaz ne ringasd vagy ne adj cumit a babának, mert akkor majd 3/6/8 évesen sem tudod erről leszoktatni.  – szól a népszerű tanács.

De teljesen felesleges arra energiát áldozni, hogy már a baba újszülött korában úgy csinálj mindent, mint ahogy majd óvodás korában szeretnéd. Hiszen a babák rengeteget változnak, fejlődnek az első pár évben. Emiatt változnak az igényeik és a szokásaik is. Nehogy amiatt ne segíts elaludni a 6 hetes csöppségnek, mert attól félsz, hogy majd 4 évesen is pontosan ugyanúgy kell altatnod. Hiszen pelenkát is adsz rá, és mégsem félsz attól, hogy emiatt nem lesz szobatiszta pár év múlva. Ha eljött az ideje, ugyanúgy meg fog érni a pici az önálló elalvásra, mint ahogy a szobatisztaságra is.

Hogyan költöztesd át a kisgyermeket a saját ágyába?

4. “Az én babámnak kevesebb az alvásigénye”

Gyakori tévhit, hogy a nehezebben elalvó, élénk, gyakran felébredő babáknál az a gondolata támad a családnak, hogy a babának biztos kevesebb alvásra van szüksége.

Természetesen a baba alvásigényét sok minden befolyásolja, de az életkor szerint tudományosan megállapított tól-ig adatok a babák nagy többségére igazak. Azaz, ha az ajánlott alvásigény 11-14 óra, akkor csupán a picik 1-2%- ának kevesebb 11 óránál az alvásigénye, mondjuk 10,5 vagy 10 óra. De nem 8 vagy 9. Mert attól, hogy a baba keveset alszik, nem csökken az alvásigénye, de nő a kialvatlansága. Inkább csak több segítséget és odafigyelést igényel a baba ahhoz, hogy jól és eleget aludjon.

 

5. “A baba azért sír, hogy manipuláljon.”

Erre a babák nem képesek. Nem “szórakozásból”; jeleznek az éjszaka közepén, vagy azért, hogy büntessenek minket. Egyszerűen csak kommunikálnak. Így minden sírásukkal valamit közölni akarnak, amire reakciót várnak részünkről. Éhesek, fáradtak, frusztráltak vagy unatkoznak. Vagy melegük van, vagy fáj a fülük. Persze nem mindig tudod pontosan, hogy miért sírnak, és nem is mindig tudsz azonnal segíteni nekik. De erre nincs is szükség. Annyi pont elég nekik, hogy számíthatnak rád és mindig elérhető vagy számukra.

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: