Hogyan altassam el a babát?

A kicsi nagyot ásít a kezedben… Dörzsöli a szemét, nagyokat pislog, már reggel óta fenn van, itt az ideje az alvásnak. Bemész vele a szobába, ahol már minden készen áll a jól megérdemelt szundikáláshoz. Igen ám, de hogyan altassam el a babát?

Íme, 9 jó tanács, mely segít ráhangolódni a babának az alvásra:

1. Kezdd el időben az altatást: a picik napközben is gyakran alszanak, egyszerre csak 1-2 órát tudnak pihenés nélkül ébren maradni. Ez az időszak egyre hosszabbá válik, így csökken a nappali alvások száma:

  • Újszülött korban még nehezen megjósolható, hányszor fog aludni a baba napközben, elképzelhető, hogy egyik nap ötször, másnap viszont nyolcszor alszik.
  • 1-4 hónapos korban a baba átlagosan 4-5 alkalommal alszik napközben, ez attól is függ, hogy milyen hosszan szundít, mennyit alszik éjjel, és mennyit tud ébren maradni két alvás között.
  • 5 és 8 hónapos kor között kezd kialakulni a megszokott napirend, ebben az életkorban átlagosan háromszor alszanak nappal a gyermekek.
  • 9-17 hónapos kor között jellemző a kétszeri alvás napközben, de sok baba van, aki már egy éves kora körül áttér a napi egyszeri alvásra.
  • 1,5 éves koruktól a gyermekek naponta általában egyszer alszanak.

2. Érdemes minden altatást ugyanúgy kezdeni: a lefektetés előtti rutin segít a babának megtanulni, hogy mikor jött el az alvás ideje. A jó rutin néhány lépésből áll, nyugodtan zajlik, általában 30 perc hosszú, jól követhető. Az esti lefekvés előtt a meleg fürdő, egy kis masszázs megnyugtatja a babákat, majd jöhet a pólya vagy a hálózsák, még egy kis ennivaló, majd az alvás. A sorrend persze változtatható, ha például nem szeret fürdeni a baba, akkor nem közvetlenül a lefekvés elé tegyük a pancsit, hogy a picinek legyen ideje megnyugodni.

3. Ahogy nő a baba, a rutin is változik: a vacsora már lehet a fürdés előtt, olvashatunk mesét, nézhetünk könyveket. A lényeg, hogy a babának ismerős legyen, hogy mi után mi következik. Fontos, hogy az esti szertartás nyugodt körülmények között történjen, közben ne menjen a tv, legyen már csend és félhomály. Halk zene szólhat, de nyugodtan dudorászhatunk is a picinek. Ha következetesen ragaszkodunk az esti rutinhoz, akkor könnyebben álomba merül a baba.

4. A nappali alvásoknál is jó, ha az esti lefekvés előtti szertartás rövidebb változatát bevezetjük: természetesen itt nincs pancsi, de a  tiszta pelus és a pólya vagy a hálózsák nappal is jó szolgálatot tesz. A csend és a félhomály szintén segít elaludni a babának.

Minimobaby tippek - hol aludjon a baba

5. Ha a lefekvés előtti rutin végére értél, az alvási körülmények ideálisak, a baba nyugodt, jóllakott és kellően álmos, akkor jó esély van rá, hogy néhány perc alatt elalszik. Vannak olyan picik, akiknek elég annyi, ha ilyenkor betesszük őket a kiságyba és hagyjuk aludni.

6. Más babák ennél több segítséget igényelnek: nekik cicire,  ringatásra, simogatásra vagy cumira van szükségük ahhoz, hogy álomba szenderüljenek. És olyan gyerkőcök is léteznek, akik csak úgy akarnak aludni, ha mozgásban vannak: babakocsiban, hordozókendőben vagy sétálgatva, anya vagy apa vállán szeretnek elaludni.

7. “Na jó, de akkor most melyik a jó módszer?” – teszed fel jogosan a kérdést. Az ideális altatási mód mindig az, ami a Babádnak és Neked is a legmegfelelőbb. Ha cicin alszik el a pici és ez mindkettőtöknek kényelmes, akkor így tovább. Ha hordozva szeret aludni a Babád, és Te is bírod, akkor hajrá. :-)

8. Készülj fel rá, hogy a mozgásfejlődés, a fogacskák kibújása, a szeparációs szorongás mind-mind megzavarhatják az eddig jól bevált altatási módod, ráadásul a babád alvása is fejlődik, egyszóval ami 3 hónaposan működött, nem biztos, hogy 7 hónaposan is fog. :)

9. Ha pedig még nem találtátok meg az ideális altatási módot, vagy idő közben változott valamilyen körülmény, akkor ne félj több más módszert is kipróbálni, míg meg nem lelitek a tökéletes megoldást.

Végre nyugodtan alszik a baba … De mégis, meddig? A következő bejegyzésből megtudod…

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: