Hogyan költöztesd át a kisgyermeket a saját ágyába?

A kiságy és a babaszoba is csak dísznek van? Szeretnéd, ha végre birtokba venné a saját birodalmát a gyerkőc és a szobájában, az ágyában aludna?

Hasznos tippek, hogyan állj neki a költöztetésnek:

1. Előkészületek – mielőtt a közös alvás helyett a saját szobájában, a saját ágyában tennéd le este a babát, nem árt néhány előkészítő lépés:

– ha eddig tényleg nem használtátok a kiságyat vagy a szobát, akkor ismerkedjetek meg vele: töltsetek minél több időt a szobában, a játékmackókat fektessétek le a kiságyba, takargassátok be. A gyerkőc segíthet kiválasztani a neki tetsző ágyneműt, az ágy melletti falra pedig feltehetitek a kedvenc rajzfilmhősének plakátját. Lényeg, hogy jó barátságba kerüljön a baba és az új ágy. ☺

– mielőtt a tényleges költöztetés megtörténne, gondold át a következő hetek programját: lesz-e  orvosi vizsgálat, szuri, utazás, anyamentes nap vagy bármilyen egyéb stresszes esemény az elkövetkező hetekben a pici életében? Ha igen, akkor ne akkorra időzítsd az új szobát.

– ha épp fogzik a gyerkőc, nagyon anyás korszakát éli, most szokott be a bölcsibe, vagy épp gyógyul egy betegségből, akkor is érdemes megvárnod egy nyugodtabb időszakot.

 

2. A folyamat

Mielőtt teljesen a saját szobájában és saját ágyában aludna a baba, érdemes fokozatosan, lépésről- lépésre haladni. Kb. 1 hétig aludjatok együtt egy matracon a baba szobájában. Aztán újabb egy hétig a gyerkőc költözzön a saját ágyába, te pedig aludj vele egy szobában, a matracon. Csak ezután költözz ki fokozatosan a baba szobájából, hogy a gyerkőc egyedül is megtanuljon aludni.

Hogyan költöztesd át a kisgyermeket a saját ágyába?

3. Nehezítő körülmények

ha a gyermek többször ébredt éjszaka a közös ágyban, és csak az aktív segítségeddel (cici, ringatás, simogatás) tudott visszaaludni, akkor ezek az ébredések továbbra is megmaradnak. Az önálló elalvás megtanítása fogja ezt a problémát megoldani.

ha sokszor evett éjjel a gyermek, akkor először érdemes az éjszakai etetések számát is csökkenteni, hogy a baba fokozatosan megszokja, hogy éjjel egyre kevesebbet eszik.

ha már nem rácsos ágyban alszik a kisgyermek, és ki tud jönni a szobából, akkor gyakori vendég lehet a hálószobátokban továbbra is. Ilyenkor vagy következetesen visszaviszed őt a saját ágyába vagy hagyod, hogy az éjszaka többi részét veled/veletek töltse.

ha a gyermek beteg vagy valamilyen stresszes esemény történik, akkor átmenetileg fokozódhat az igénye arra, hogy újra Veled aludjon. Ilyenkor, ha engedsz is neki, akkor is csak pár napig és korlátok között érdemes visszatérni a régi menetrendre, pl. amíg lázas a gyermek, vagy amíg a nagyinál vagytok a hosszú hétvégén. Annál egyszerűbb lesz visszatérni a saját ágyhoz, minél rövidebb ideig alszik újra veled a kislányod vagy a kisfiad.

éjszakai félelmek: a külön alvás gyakran szül szörnyeket és egyéb gonosz lényeket az ágy alá és a szekrénybe. Az éjjeli fény, a nyitva hagyott szobaajtó, a szörnyűző spray vagy kedvenc plüssállat segíthet megküzdeni a feladattal.

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: