Hol aludjon a baba?

Már nagyon várod, hogy megszülessen végre a várva-várt csöppség… Lázasan tervezitek a gyermekszobát, álltok a bababoltban a kiságyak mellett, de mégsem tudjátok eldönteni, hogy melyiket válasszátok… egyáltalán, hol aludjon a baba?

Az eladó lelkesen ajánlgatja a szebbnél-szebb csodákat, mutatja a habos-babos ágyneműket, de Te még azt sem döntötted el, hogy veletek vagy kiságyban aludjon a kicsi.

Hogyan biztosíthatod a babád nyugodt alvásához a legjobb körülményeket?

Íme, 9 tipp, mely segít megtalálni a legjobb megoldást:

 

  • 1.) Már a baba születése előtt érdemes átgondolnod, megbeszélned a pároddal, hogy hol fog majd a baba aludni. Külön szobát terveztek vagy veletek alszik majd? Kiságyban,bölcsőben vagy közös ágyban? A lakhatási körülmények, a nevelési elveitek és persze a pici akarata is befolyásolja majd, hogy mi lesz számotokra az ideális választás.
  • 2.) Arra mindenképp figyeljetek, hogy a lakás legcsendesebb zugát rendezzétek be a babának, minél távolabb a tv-től, a számítógéptől és az erős utcai zajoktól. A babák ugyan tudnak zajban aludni, de nem szeretnek. Többet, és mélyebben alszik a csöppség, ha nem zavarja meg az álmát sem a szomszéd kutyájának ugatása, sem az esti akciófilm hangjai.
  • 3.) Gondoskodjatok róla, hogy a baba szobáját be tudjátok sötétíteni. A picik nappal is sokat alszanak, és a hajnali ébredések egy része is megelőzhető, ha hajnalban nem süt be a nap a szobába. Nincs szükség teljes sötétségre, a félhomály is segít a babáknak ráhangolódni az alvásra.
  • 4.) Hány fok legyen a baba szobájában? Sem a túl meleg, sem a túl hideg hőmérséklet nem jó, a 20-22 °C az ideális. Ha túl száraz a levegő a szobában, akkor érdemes párásítani.
Minimobaby tippek - hol aludjon a baba

5.) Miben aludjon a baba? A különböző vastagságú hálózsákok, rugalmas babapólyák remek megoldást jelentenek télen-nyáron egyaránt. Az évszaknak megfelelően elég a hálózsák alá egy body vagy egy kényelmes rugdalózó.

6.) Szükség van babaágyneműre? Egy vékony, puha takaró jó szolgálatot tesz, arra viszont vigyázzatok, hogy a felnőtteknek való vastag, nehéz takarók, párnák nem biztonságosak ilyen pici korban.

7.) Nagyon fontos, hogy a baba biztonságos körülmények között aludjon: A kiságy vagy bölcső akkor biztonságos, ha a matrac pontosan illeszkedik az ágyhoz, a baba nem tud kimászni, kiesni belőle, és az ágy környékén sincs semmilyen veszélyes dolog, amihez a pici hozzáférhet (pl. konnektor).

8.) Ha közös ágyban alszotok, akkor arra figyeljetek, hogy a baba nehogy leessen az ágyról, beszoruljon valahová, vagy bemásszon a takaró, párna alá.

9.) A légzésfigyelő használata nagy megnyugvást jelent a szülőknek, de igazából csak akkor jelent biztonságot, ha az is tudod, hogy mi a teendő, ha riaszt a gép. Számos kórházban van olyan tanfolyam, ahol felkészítenek titeket az ilyen vészhelyzetekre.

 

Ha sikerült megteremteni a baba alvásához szükséges ideális körülményeket, akkor már csak a baba elaltatása van hátra. A következő bejegyzés erről fog szólni.

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: