Jaj…megint sír!! Mi tegyek?

Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyermekünk boldog lenne. De mikor boldog egy kisbaba?

Az idők folyamán, de akár az elmúlt pár éven belül is, a babagondozási elvek, irányvonalak folyamatosan változtak. Az internetnek köszönhetően az anyukák sokféle különböző, sokszor egymásnak ellentmondó módszerrel találkoznak, és gyakran mást mond az orvos, a védőnő, a nagyi, a szomszédasszony, és séta közben vadidegenek is úgy érzik, hogy hozzá kell szólniuk a gyerekneveléshez. Az ember – főleg első gyerekkel – még mindenben bizonytalan, és könnyen megkérdőjelezi saját döntéseit… Vajon jól csinálom? Miért sír megint a kisfiam? Miért nem értem a lányom jelzéseit? Talán éhes? (De hát nemrég evett!) Vagy álmos? De ha álmos, akkor miért nem alszik? Felvegyem? Ha felveszem akkor elrontom? Vagy egy kisbabát nem lehet elrontani? Fáj a hasa? Hogy tudnék segíteni rajta…? Jaj…bármit megtennék…mit tegyek hát, hogy jó anyukája lehessek?

Te is így érzel?

Úgy gondolom, hogy ha felmerült benned ez a kérdés, az már önmagában is azt bizonyítja, hogy gondos, jó Anyukája vagy a babádnak. Hiszen olvasol, kutatsz, megoldásokat keresel arra, hogy tehetnéd jobbá a problémás dolgokat. Egyet szögezzünk le már az elején…bárki bármit mond, MINDEN baba sír. Ezzel persze senki nem dicsekszik, és tanácsot kérni is kínos érzés lehet (nekem legalábbis az volt), hiszen a témában mindenki, a szomszédnéni, nagymama, anyós, kolléga, barátnő, boltos, zöldséges, postás – de tényleg mindenki: szakértő. A tanácsok pedig burkoltan azt sugallják: valamit rosszul csinálsz. Nyugi, ez biztosan nincs így! A kutatások azt mutatják, hogy egy átlagos csecsemő kb. 2 órát sír naponta. Fontos, hogy mindig reagáljunk a sírásra, hiszen ő csak ránk számíthat! A fizikai szükségleteken kívül tudod mi a legfontosabb a babák boldogságához? Az ölelő biztonság, és a szeretet. Hamarosan megtanulod megkülönböztetni a babád jelzéseit, és sokkal jobb lesz a helyzet!

Egy biztos, ha Anya a közelben van, nagy baj már nem lehet!

Gyűjtsük össze röviden, mi lehet az oka, ha sír a babád:

Üres a pocak – ha a baba éhes, akkor bizony nincs mit tenni, szerencsére a megoldás is elég nyilvánvaló! :) Az első hetekben a baba gyomra még olyan pici, hogy nem csoda ha gyakran kiürül. Próbáld meg olyan gyakran mellre tenni, amilyen gyakran csak igényli, a kereslet-kínálat hamarosan összehangolódik. Az igény szerinti szoptatás lehet hogy kimerítőnek tűnik, (hiszen úgy érezheted, hogy összefolynak a napok, mert a baba folyamatosan cicin lóg) de ez a legjobb az újszülöttnek. Ha esetleg nem megy a szoptatás, akkor se keseredj el! Bújjatok össze az etetések alkalmával, a kötődés ugyanúgy kialakul köztetek!

babycry.jpg

Teli pelus – van olyan baba, aki nem szól ha megtelt a pelus, de a többség hangosan méltatlankodva jelzi, hogy tiszta és száraz pelenkát szeretne.

Melege van – vagy talán fázik? Nekem beletelt egy kis időbe, mire rájöttem, hogy nekem fázós baba jutott. Ő a panelbeli 25 fok mellett is igényelte a teljes ruhatárat, és imádott a rugalmas hálózsákjában gombóckodni. Ha a nyakánál benyúlsz a ruha alá, optimális esetben kellemes meleg, száraz a bőr tapintása. Ha nyirkosnak, nedvesnek érzed, valószínűleg megtaláltad a baj forrását!

Fáradt vagyok – elaludni nem is olyan könnyű! Ezt is meg kell tanulni, hiszen a külvilágban egész mások a körülmények, mint születés előtt. Ebben az esetben is bevethetsz egy csomó praktikát. Napirend, nyugodt környezet, pólyálás, esti rutin… erre hamarosan egy külön posztban is visszatérünk, pár Minimo Megoldással!

Fáj valami – ezt a sírásfajtát biztosan meg fogod ismerni. Ha a babád éles, fájdalmas, akár sikító hangon sír fel, tudni fogod, hogy valami fáj neki. Az első időkben általában a hasfájással kell megküzdeni, majd kis pihenő után jöhetnek a fogacskák… Lesz olyan helyzet, hogy bármit próbálsz, nem tudsz segíteni. Olyankor az ember tényleg pocsékul érzi magát… Kitartás! Ami viszont mégis számít: együtt vagytok, öleled, és vele vagy a bajban. Hidd el, ennek nagyon fontos üzenete van!

– Hiányzol! – a babád az elmúlt 9 hónapot a szívverésedet hallgatva töltötte. Nem csoda hát, hogy megszületvén is Rád vágyik… bújjatok össze, ölelgesd meg, fektesd magadra, dajkáld meg kicsit, és máris boldoggá tetted őt! Nincs jobb érzés, mint ha ezt érzi: Anya szeret engem!!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is:  www.facebook.com/MinimoBaby

Share: