Kedves MinimoBaby olvasók!

Ezen a héten szeretnék egy olyan egyszerű masszírozási technikát javasolni nektek, ami sírós, nehezen megnyugtatható, esetleg rossz alvó babák  esetében is jó szolgálatot tehet a mamák számára.

Természetesen akkor is alkalmazható, ha a baba nyugodt és kiegyensúlyozott, hisz kisebb belső feszültségeik nekik is vannak, így a következő egyszerű trükk náluk is kedvező hatást vált ki, még ha az látszólag észrevétlen is.

Ha olvastad az előző leveleket és elkezdted a ráhangolódást a babamasszázsra, már beépítetted életetekbe a fürdetés előtti kényeztető perceket. De akár most is elkezdheted! 

Ayurvédikus kényeztető babamasszázs - tenyérmasszázs

A megfelelően meleg szobában a babát levetkőztetve a karodba fogod, és langyos szezámolajjal finoman simogatod, figyelve a baba jelzéseit. Ezzel hozzászoktatod és igényévé is teszed  azt a rítust, amelynek segítségével hosszútávon támogatod a testi-lelki fejlődését és szorosabbá, meghittebbé és  kiegyensúlyozottabbá teszed a kapcsolatotokat.

Néhány nap után – és különösen, ha nyugtalan, nyűgös a baba – az első és leghatékonyabb nyugtató módszer a tenyérmasszázs, azaz ha a kezeket kezded el finoman masszírozni. A kétségbeesett sírás az ökölbe szorított kéz, a kifehéredő ujjacskák ismerős lehet néhány anyukának, de van megoldás.

  • A babát fogd az öledbe és fordítsd magad felé.
  • Néhányszor nyugtatólag simítsd végig az egész testét.
  • Az egyik kezecskét óvatosan átfogva, hüvelykujjaidat csúsztasd a tenyérbe és körkörös mozdulatokkal finoman feszítsd szét az ujjakat.
  • Ezután kívülről befelé (kisujjtól a hüvelykujjig) gyengéd csavaró mozdulatokkal masszírozd át mind az öt ujjat.
  • Ugyanebben a sorrendben finoman nyújtsd az ujjakat.
  • Végül térj vissza az ellazult tenyérbe és középről kifelé haladva masszírozd át az egész kezet.
  • Ismételd meg a másik kézen is. Ha sikerült az első kézen a lazítás, a másik kéz már jóval lazább lesz és a baba, szinte magától enged a szorításon.

 

A masszírozást , csavarást nyújtást rendkívül óvatosan, finoman kezdjük, de ahogy gyakorlottabbakká válunk és a baba is megszokja, megtanulja, sőt el is várja ezt a fajta kényeztetést, mozdulataink lehetnek határozottabbak és erőteljesebbek, természetesen ügyelve arra, hogy ne okozzunk sérülést kellemetlen érzetet.

Ez a módszer a sírás, hiszti lecsillapítására a fürdetés előtti masszázstól függetlenül is alkalmazható.

Jó babakényeztetést!

Bea

Szakértőnk: Mézes Beáta ayurvédikus babamasszázs oktató. 

Ismerd meg őt, és az Ayurvédikus babamasszázst részletesebben is, és látogass el Bea honlapjára! 

Bea saját blogját a facebookon is megtalálod: Shantala -h címen.

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: