Kedves MinimoBaby olvasók!

Immár a negyedik levéllel jelentkezem és remélem, jó néhányan megtapasztaltátok már a babamasszázs áldásos hatásait. Aki esetleg még nem kezdte el, arra biztatom, hogy minél előbb próbálja meg, mert visszahozhatatlan pillanatokat szalaszt el önmaga és a gyermeke számára is.

Az élet első évében a tapintás útján szerzett ingerek rendkívüli jelentőséggel bírnak és az egyén egész további életére, testi-lelki-szellemi fejlődésére kihatással vannak. Ha esetleg valaki elsőre nem érezte meg a módszer pozitív hatását és elmaradt a sikerélmény, őt is arra bíztatom, hogy ne adja fel! Ez egy olyan életszakasz és egy annyira egyszerű eszköz, amivel mindenkinek élnie kell!

Mielőtt rátérnék a mai témára és tippeket adnék a hasfájós babák problémáinak enyhítésére, néhány szóban ismételjük át, milyen fontos, általános szabályokat érdemes szem előtt tartani a babamasszázs során.

Ayurvédikus kényeztető babamasszázs - hasfájás ellen
  • Tele hassal sose masszírozd a babát. Alakítsd úgy a napirendeteket, hogy lehetőleg evés előtt fél órával kezdj neki a babamasszázsnak.
  • Hidegen sajtolt növényi olajat használj, ami a baba testalkaltának, ayurvédikus típusának megfelelő. Amennyiben nem vagy tisztában, hogy a gyermek alkatával, használj senleges szezámolajat. Az olajat langyosítsd meg és a kezed se legyen hideg.
  • Beteg babát ne masszírozz!
  • Igyekezz tiszta nyugodt, csendes körülményeket bizosítani, hogy mindkettőtök számára kellemes és feltöltő élmény legyen a babamasszázs.

A hasfájást legtöbb esetben a belekben felhalmozódó gázok okozzák. Ennek kialakulása számos okra vezethető vissza, a mohó evéstől a helytelen szoptatási gyakorlatig, sőt egyszerűen alkati probléma is állhat a háttérben.

Ha viszont az előbbi, főként gázok okozta hasfájás kínozza a babád, igen jó hatást érhetsz el a masszázs helyes alkalmazásával.

  • Miután a babát előkészítetted a masszázshoz és megnyugtató simogatással jelezted neki, hogy masszázs következik, fordítsd szembe magaddal. és fektesd a combodon a hanyat.
  • Az egyik kézzel a vállánál támaszd meg a babát és a másik kéz laposan tartott ujjaival a köldöktől indulóan kezdj az óramutató járásával megegyező irányban egészen kicsi, majd egyre táguló köröket leírni. Tehát a baba hasának jobboldalán felfelé, bal oldalán lefelé vezesd a mozgást, ezzel követve a vastagbél lefutását és elősegítve az esetlegesen elakadt béltartalom és gázok előre mozdulását.
  • Ismételd néhányszor a táguló, majd szűkülő körkörös mozgást. A bal oldalon enyhe nyomást is kifejthetsz, természetesen csak annyira, amennyi a baba számára nem jelent kellemetlen érzetet.
  • Ugyanilyen irányú mozgással, az ujjbegyek rezegtető mozdulatával is irj le táguló-szűkülő köröket néhányszor.
  • Végezetül mindkét tenyereddel, lapátoló mozdulatokkal a mellkastól az alhasig simítsd végig a baba hasát.

A baba ellazult állapotában – és különösen a hasmasszázsnál –  előfordulhat, hogy ürít, így jó, ha pelenkát, törölközőt terítesz alá. 

Sok sikert! Jó babakényeztetést!

 

Bea

Szakértőnk: Mézes Beáta ayurvédikus babamasszázs oktató. 

Ismerd meg őt, és az Ayurvédikus babamasszázst részletesebben is, és látogass el Bea honlapjára! 

Bea saját blogját a facebookon is megtalálod: Shantala -h címen.

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: