Keddi babakényeztető – Ráhangolódás az ayurvédikus babamasszázsra

Kedves MinimoBaby Blog olvasók!

Mézes Beáta vagyok. Örömmel teszek eleget a MinimoBaby csapat felkérésének, hogy a blogjukon is népszerűsítsem az ayurvédikus babamasszázst, ami immár 13 éve az életem részévé vált és bátran mondhatom, hogy sokkal jobbá, teljesebbé, harmonikusabbá tette azt. Pontosabban az életünket, hisz első próbálkozásaim fókusza a hamarosan 12 éves, kamaszodó nagyfiam is élvezője, részese ennek az „életérzésnek”.

A történet azonban még ennél is sokkal régebben kezdődött, talán akkor, amikor az édesanyám pocakjában, az ő ringatása, dúdolása volt a fizikai világból érkező első inger számomra. Később a megszületésem után babaként, kislányként, de később, felnőttként is mindig számíthattam az ő szeretetteli érintésére.

Igen, én azok közé a szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a mamája nem csak hordozója volt ennek az ösztönös, ősi tudásnak.  Tudta, érezte, hogy a simogatás, ölelés, babusgatás olyan energiákat szabadít föl és olyan folyamatokat indít el a kisgyerek szervezetében, amit sem akkor, sem később nem pótolhat semmi, ami stabil támaszt nyújt az élet nehéz helyzeteiben, akkor is, ha többet már nem lehet jelen a gyermeke életében.

A jó hírem az, hogy ez a képesség benned is megvan, csak elő kell hívnod magadból!

Arra biztatlak, hogy ha eddig nem tetted, most indulj el velem ezen az úton és hidd el magadról, hogy Te is képes vagy ezt a tudást kibontakoztatni a kisbabád és az önmagad örömére, mindkettőtök testi-lelki harmóniája érdekében.

Nekem természetes volt az érintés, a simogatás, de amit az ayurvéda hozzáadott ehhez a történethez, az már az ösztönös és tanult viselkedésmintát meghaladó tudás.  Ábel születésekor, egy fotóalbumot kaptam ajándékba az egyik barátnőmtől: Shantala  – a tradicionális indiai babamasszázs címmel és ez teljesen új távlatokat nyitott számomra. Nem csak a kisfiammal való kapcsolatomban, de addigi „civil” foglalkozásom mellé –állatorvos vagyok –  egy új szakmát is kaptam. Néhány évvel később egy tanfolyam elvégzése után hivatásos babamasszázs-oktató képesítést szereztem.

Ekkor ismertem fel, hogy sok szempontból nem volt szakszerű az otthoni próbálkozásom, és Ábel esetében eleinte bizony követtem el hibákat, sőt kockázatot vállaltam, de szerencsére ő egy szerencsés babatípus – a típusokról lesz még szó a következőkben – és a jelzéseiből sok mindent érzékeltem és korrigálhattam is. Mindenesetre fő szabályként megjegyeztem, hogy a babamasszázs hatékony gyakorlása érdekében mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki objektíven meghatározza a baba és a mama személyiségtípusát, kiválasztja a megfelelő masszázsolajat, a masszázs kivitelezését bemutatja és ellenőrzi, szükség esetén pedig javítja a mozdulatainkat.

Természetesen ha pillanatnyilag nincs módunk ayurvédikus babamasszázs oktató segítségét igénybe venni, és saját ösztöneinkre hagyatkozva végezzük a masszázst annak is lehet jótékony hatása. 

Ayurvédikus babamasszázs tippek a Minimobaby-vel

Kezdetnek az otthoni ráhangolódáshoz építs be a mindennapjaitokba egy egyszerű rítuálét.

Egy adott napszakban –optimális esetben fürdetés előtt – a meleg szobában vetkőztesd le a babát és vedd az öledbe. Simogasd, babusgasd, ringasd, mondókázz, duruzsolj, énekelj. A kezed, ami az érintés a legfőbb eszköze, legyen tiszta, körmeid rövidek, ne viselj gyűrűt, karkötőt, órát vagy más ékszert.

Engedd, hogy néhány percig mindketten feloldódjatok, ellazuljatok ebben az állapotban.

Ezzel az egyszerű módszerrel a nyűgös, fürdés közben megfeszülő síró babát nyugodtabb állapotba hozhatod, az egyébként is vidáman lubickoló, a vizet élvező baba számára pedig további megerősítést adsz, fokozod a kellemes közérzetet.

És ami a legfontosabb: türelem és elfogadás a babával és önmagaddal szemben is!

Jó babázást!

A jövő heti viszontlátásig!

Bea

Szakértőnk: Mézes Beáta ayurvédikus babamasszázs oktató. 

Ismerd meg őt, és az Ayurvédikus babamasszázst részletesebben is, és látogass el Bea honlapjára! 

Bea saját blogját a facebookon is megtalálod: Shantala -h címen.

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: