Hiszti tippek (3.) – A nyafogás

Anyúúúúúúúúúúúúúú… (nyaff-nyaff-nyaff)….ANYÚÚÚÚÚÚ…. és már megint visít! Ha nem visít, akkor nyávog, elviselhetelenül vékony cérnahangon… esetleg ő most éppen kiscica, és a kiscicák ugye pont így beszélnek? Nem is lenne ezzel baj, ha csak a játék idejéig tartana,  de a nyafogó alaphang nagyon könnyen szokássá válhat – főleg ha van rá “kapás” ! :) Nálunk ez a probléma akkor jelentkezett teljes erővel, amikor a kicsi lányunk bölcsibe, majd óvodába került. Otthon mindig normál hangsúllyal beszéltünk a gyerekkel – gondolhatjátok milyen sokkoló volt amikor a szépen beszélő kislányunk pár hét alatt felvett egy nyafogó, selypítő, elviselhetetlen hangszínt! Fájdalmas volt hallgatni!

Először kétségbeestünk, aztán átgondoltuk a dolgot, és tudatosan kerestünk megoldást. Mik voltak ezek?

lány.jpg

 

1. Nem értem! A felvett selypítés nagyon bosszantó, főleg ha a kicsi előtt már szépen és érthetően beszélt. Ha ilyen hangon próbál kérni valamit, guggoljunk le hozzá, nézzünk a szemébe és határozottan mondjuk meg neki: ha ilyen hangon mondod, nem értem mit szeretnél. Kérlek mondd rendesen.

2. Nyafogás? Nem bírom ezt a szörnyű zajt! Jaj, mi ez az éles hang? Inkább befogom a fülem, hogy ne halljak semmit! A másik szobában leszek, ha elmúlt ez a kellemetlen zaj, kérlek szólj és megbeszéljük mit szeretnél!

3. Ne nevess, ne mosolyogj! Lehet hogy aranyos… de ha megérzi, hogy sikere van, sajnos még sokáig hallgathatod a nyafizást! Tedd egyértelművé, hogy nem fogadod el az ilyen kommunikációt, de mindig mutass egy számodra is megfelelő megoldást a kicsinek.

4. Hasonlíts Apára/Anyára! A gyerekek első példaképe a szülő, a kisfiúk általában Apára, a kislányok Anyára szeretnének mindenben hasonlítani. Beszéljünk mindig normál hangon a gyerekkel, így ha felveszi a nyafogó alaphangot, mindig hivatkozhatunk a saját példánkra.

5. Segítségre van szükséged? A nyafogás oka lehet az is, hogy a kicsi nem boldogul valamivel, és így szeretne segítséget kérni. Siessünk a segítségére, de közben magyarázzuk meg a Helyzetet: Én mindig – nyafogás nélkül is – segítek Neked ha szükséged van rá… elég ha egyszerűen szólsz nekem!

6. Foglald le. Csináljatok valamit együtt, és beszélgess vele folyamatosan. Előbb-utóbb egyszerűen elfelejti, hogy éppen a “nyafogós program” futott.

7. Váratlan dicséret. Ha sikerül kizökkenni a felvett rossz szokásból, légy résen, és váratlanul dicsérd meg a kicsit! Jól ölelgesd meg, és mondd meg neki, hogy nagy örömet szerzett vele, hogy ma délelőtt nem nyafogott semmiért! A pozitív visszajelzés lelkesítő, és ki ne szeretne örömet szerezni Anyának?

 

A hiszti-sorozat 1. részét ITT olvashatod el.

A hiszti-sorozat 2. részét ITT találod. 

Jövő héten folytatjuk!

 

Kövess bennünket további tippekért, vagy egy jó beszélgetésért a Facebook-on is!  www.facebook.com/MinimoBaby

Share: