Lemaradt a gyerekem? 8 egyszerű és olcsó készségfejlesztési tipp otthonra

Az ember saját helyzetét alapvetően a másikakhoz viszonyítva érzékeli. Az anyukáknál ez a jelenség fokozottan támad:  valljuk be őszintén, rettentően hajlamosak az összehasonlítgatásra… amire a kismamás közeg még rá is erősít. Hiszen miről beszélgetnek az anyukák a fórumokon, a játszótéren, a facebookon, úton-útfélen? Hát persze: a gyerekről. Mindenki a sajátjáról. Ez nagyon kellemes téma, mindaddig, amíg el nem kezdődik a bezzegelés és a licitálás… és amíg hirtelen beléd nem nyilall egy kellemetlen érzés: le vagyunk maradva?!

A buszmegállóban kéretlenül is megtudod, hogy a mellettetek álldogáló néni unokája egy hetes kora óta átalussza az éjszakát…nem…nem sír, áldott jó kisgyerek, és nincs ám “fölkapatva” (közben jelentőségteljes pillantás érkezik a kezedben nyűglődő babádra). Hűha…a szomszéd Lacika meg fél évesen kimondta az első szót, a te babád meg egy (másfél, kettő…) évesen is gagyog?! Igaz, mindent kifejez amit szeretne…na de mégis! A  kis Zsolti a játszótérről egy hónappal fiatalabb, de már tudja hajtani a hintát, késsel-villával eszik, lerajzolja a családot! A tied meg még nem??? Nem kellene fejlesztésre hordani???? Én a helyedben már aggódnék…!

És anyuka aggódik is. Belemélyed az internetbe, kiolvassa a fórumokat, megnézi vadidegen gyerekek “produkálós” videóit, tépelődik, elemez, kalkulál, hasonlít. Elhatározza, hogy beszerez valami “készségfejlesztő” játékot a gyereknek, biztos ami biztos.

Te is voltál már így?

Szerintem mindannyiunkkal megtörténik, de ha tudatosan kezeljük a dolgot, sok kényelmetlen percet megspórolhatunk magunknak. Először is: Relax! Nyugi, minden baba és kisgyerek más ütemben fejlődik, és akár a testvérek között is hatalmas eltérések lehetnek. Amíg az orvos, védőnő nem aggódik, Te se tedd! A készségfejlesztő játékok piaca hatalmas üzlet, ami pont ezt a versengést használja ki, hiszen ki szeretné, ha a gyermeke “lemaradna”, vagy hátrányba kerülne a többivel szemben? Persze nem mondom, hogy rosszak ezek a játékok, de a baba készségeit, tapasztalatait egyszerű ( és olcsó!) dolgokkal is kiválóan fejlesztheted. Íme pár ötlet:

 

festékes kéz.jpg

 

1.Különböző tapintású anyagok: Önts egy tálba rizst, babot, lencsét, lisztet, gombokat, vagy bármit amit jól meg lehet tapogatni. Biztasd a babát, hogy vegyen ki 1-1 marék, vagy csipet magot, vagy válassza ki a kedvenc gombját. (Persze ne hagyd egyedül, nehogy meg is kóstolja őket)

2.Hőmérsékletek: Milyen más érzés egy pohár meleg tea, vagy egy zacskó fagyasztott borsó a kézben?

3. Különböző felületek: Sima, érdes, selymes, buckás, szúrós… könnyedén találsz példát otthon mindre.

4. Hangok: milyen hangja van a fémnek? A fának? Hogy zörög a papízsepi csomagolása? Készítsünk csörgőt műanyag palackba töltött rizsből – a kicsik imádni fogják.

5. Ízek: A konyha Anya birodalma. Próbálgassuk az ízeket, kóstoljuk meg együtt a citromot, a tejszínt, szagoljunk bele a fűszerekbe, tapasztaljuk meg melyik élelmiszer krémes, puha, vagy éppen ropogós.

6. Számok: bármit megszámolhatunk… a lépcsőházban emeletenként számoljuk meg a lépcsőket. Terítésnél a tányérokat, hogy ki mennyi palacsintát bír megenni, és kinek hány kedvenc kisautója van.

7. Olvasás: a mese, olvasás hihetetlenül fejleszti a gyerekek képességeit: képzelet, fantázia, szókincs, érzelmek, ráadásul a jó győzedelmeskedése a feszültségeket is csökkenti. A mese minden este jár, és minél több, annál jobb!

8. Rajz: elő a festéket, vagy az ujjakat! Teríts le egy nagy csomagolópapírt és hagyd hogy kedvére mázoljon: ecsettel vagy akár kézzel-lábbal! Megfesthettek nagyobb köveket katicának, vagy készítsetek tenyér és láblenyomatokat… a nagyi imádni fogja ha megkapja őket bekeretezve a születésnapjára!

9. Mozgás: mozogjatok, biztasd a kicsit kúszásra-mászásra, szaladgálásra. A mozgással fejlődik a koordináció, egyensúlyérzék, erősödik – ügyesedik a baba. Labdázzatok: a gurítás – elkapás, a pattogtatás, a rúgás is mind mind más területet mozgat meg. A hintázás is nagyon hasznos, kiválóan fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt. Ugye máris más szemmel nézel egy egyszerű játszóterezésre is?

 

Ha tetszett a cikk, további Minimo tippekért csatlakozz hozzánk a Facebookon is:  www.facebook.com/MinimoBaby

Share: