Megfelelő ütemben fejlődik a babám?

Azt hiszem minden friss, és tapasztalt Anyukában is felmerül időről-időre, hogy vajon a babája megfelelő ütemben fejlődik-e?

A baba életében a legnagyobb változást a legelső év hozza. Új, most induló sorozatunkban végigkövetjük a baba első életévét, hónapról-hónapra követve végig a fő fejlődési mérföldköveket. Egy év alatt hihetetlenül sok minden történik. Magatehetetlen csecsemőből önállóan lépegető kisgyerekké válik, szavak nélkül is megtanulja kifejezni magát (esetleg már pár szót mondogat is?), kialakulnak a szokásai, kóstolgatni kezd, folyamatosan jönnek a fogacskái, és kis dolgokban már törekszik az önálló döntésre.

Minden baba más és más ütemben fejlődik. Vannak mozgékonyabb babák, akik pár hónaposan már az átfordulást gyakorolják, vannak beszédesek, vannak, akiknek a szem-kéz koordinációjuk ügyesebb, mint kortársaiké.

Előzd meg a bölcsőhalált! (SIDS)

Valóság vs. játszótéri legendák

Semmiképp ne ess kétségbe, ha a Te babád fejlődési üteme eltér a „nagy könyvben” leírtaktól, hiszen Te ismered legjobban a kicsit és folyamatosan látod, hogy magához képest egyre többet és többet tud-e. Ha foglalkozol, játszol a babával, akaratlanul is fejleszted őt. Ha úgy látod, hogy egy-egy területet erősíteni kellene, válaszd a baba szintjének megfelelő gyakorlatot, ne a pontos életkorhoz ragaszkodj.

Annak megállapítására, hogy a babád megfelelően fejlődik-e, a legjobb módszer az, ha figyeled a kicsit. Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg nem összehasonlítani a babád fejlődését a játszótéri legendákkal, engedd, hogy a saját ütemét diktálja.

Ha baba:

 • éber,
 • élénk,
 • jókedvű,
 • pozitívan reagál a kezdeményezésre és játékra,
 • együttműködik,
 • „részt vesz” a család életében,

biztosan jó úton jártok.

(Természetesen, ha mégis aggódnál egy-egy részterület, vagy a mozgásfejlődés miatt, a gyermekorvostól bármikor tanácsot kérhetsz.)

Hogyan foglalkozz a babáddal?

 1. Engedd játszani! Nem muszáj minden játékkal rendeltetésszerűen játszani. Adj ötletet, de hagyd kibontakozni a babát, hadd pakolgassa, rendezgesse, kóstolgassa a játékait, ő ezekből is folyamatosan tanul. A kirakózásra, színek szerinti válogatásra még bőven ráértek.
 2. Körforgó. Valószínűleg nálatok is több játék van elővéve, mint amivel a baba játszik. Pakold el egy részüket, majd vedd elő újra pár hét múlva. Az újdonság ereje lefoglalja a kicsit, és a kíváncsiság motiválni fogja, hogy mindent újra megvizsgáljon.
 3. Ne terheld túl! Ne vidd túlzásba a fejlesztést, nem kell egész nap gyakorlatokkal bombázni a babát. A túlfeszített napirend fárasztó, és Te is hamar besokallsz tőle. A lényeg, hogy mindketten jól szórakozzatok.
 4. Nem kötik le a játékai? A baba nem képes huzamosabb ideig egy játékra, vagy elfoglaltságra koncentrálni. Ne aggódj, ez teljesen normális! Ne legyenek túlzott elvárásaid!
 5. Túl sok inger? Ez bizony ördögi kör! Egy kis zenehallgatás, babaangol, csörgő-zörgő, sípoló elektromos játékok? Nem csoda, ha a baba feszültté, ingerlékennyé válik… ilyenkor az elalvás is nehezebben megy, ami senkinek sem jó. Lazíts a tempón!

Sorozatunk következő részében a baba legelső hónapját vizsgáljuk meg részletesebben. Tartsatok velünk! 

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: