Már fél órája próbálod elaltatni a babát, mire végre lehunyja a szemét és álomba szenderül, majd alig fél óra múlva már újra fenn van? Pedig végre Te is pihennél egy kicsit, vagy lezuhanyoznál végre?

Mit tudsz tenni, ha a pici csak 20-30 perceket szundizik napközben?

Először is nem mindegy, hogy mennyi idős a baba. Újszülött és fiatal csecsemőkorban ugyanis teljesen rendben van, ha a picúr csak rövideket alszik egyszerre.

Hiszen számoljunk csak egy picit: ha a baba 2,5-3 óránként megéhezik, akkor nem aludhat 3 órákat egyhuzamban. Valamikor enni is kell a babának, meg egy kis nézelődésre is szükség van. Később, ahogy nő az evések közti idő, persze az alvás is  fokozatosan hosszabbodhat.

A baba egyre kevesebbszer, egyre hosszabban fog aludni. Vannak gyerkőcök, akik már 2-3 hónapos korban többet alszanak egyszerre, mint 1 óra, de sok babánál ez az időszak csak 4-6 hónapos kor körül jön el. Mindenesetre, 6 hónapos kor után már szükségük van a babáknak egyszerre minimum 1 óra alvásra ahhoz, hogy kialudják magukat.

Minimobaby alvástippek - Miért ébred fel a baba 20 perc alvás után?

Mi az oka annak, ha a 6 hónaposnál nagyobb baba továbbra is max. 20-30 perceket alszik?

1. A leggyakoribb ok furcsa módon az, hogy a pici túlságosan elfáradt, mielőtt ágyba került volna. Könnyű abba a tévhitbe esni, hogy majd jól kifárasztod a babát, akkor jó sokat fog aludni. Sajnos ez nincs így, sőt! A baba szervezete ugyanis stressz hormonok termelésével válaszol arra a helyzetre, ha már alvásra lenne szüksége, de nem tud/hagyják aludni. Ezek a hormonok viszont felpörgetik a kicsit, így még nehezebb lesz az elalvás.

Ráadásul ezek a hormonok aludni sem hagyják a babát, így korábban fog felébredni, és nem alussza ki magát. Ha a következő altatás sem jön időben, a helyzet csak rosszabbodik: még több stressz, még több hormon, még kevesebb alvás. Ebből az ördögi körből csak úgy tudsz kilépni, ha már az első nappali alvásnál előrébb hozod az altatás időpontját.

2. Hasonló okból vezet a túl sok inger, a túl sok program, a rohanás rövid nappali alvásokhoz. Ha a baba egyébként a nyugodt, megszokott otthoni környezetben 2 órát tud ébren maradni elfáradás nélkül, akkor egy bevásárlással és autókázással telt délelőtt után simán elképzelhető, hogy már 1-1,5 óra után jócskán elfárad a pici. Ilyenkor a szokásos két órás intervallum már túl sok neki.

3. Gyakori probléma még a napirend kiszámíthatatlansága: ha a baba a legkülönbözőbb időpontokban megy napközben aludni, hol 2 órát, hol meg 4-et van fenn, ha néha a babakocsiban éri az álom, máskor meg bevásárlás közben, akkor nagyon gyakori, hogy össze-vissza fog aludni a pici. Hol túlságosan elfárad, hol meg túl korán kezded el altatni. Ha nincs egy nyugodt lépésekből álló, kiszámítható, konzekvens napi rutin, akkor a baba nem igazán fogja tudni, hogy mikor mi következik.

Persze ez nem azt jelenti, hogy percre pontosan kell mindennek történnie, és a gyermek 3 éves koráig nem lehet vendégeket fogadni, vagy elmenni vásárolni, de érdemes törekedni a 80-20-as szabályra: azaz a napok 80 %-a a megszokott rutin szerint teljen, 20%-ban meg ki lehet rúgni a hámból. :)

4. Szintén korai ébredéshez, rövid nappali alvásokhoz vezethet, ha a baba nem tud önállóan visszaaludni. Az alvásciklusok napközben is hasonlóképpen zajlanak, mint éjjel, ha a baba felébred, és nem tud magától visszaaludni, vagy még Neked sem sikerül visszaaltatni, akkor sokszor túl keveset alszik a picúr.

Remélem tudod hasznosítani a fenti ötleteket! Szép álmokat és boldog babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: