Mi az oka annak, hogy vannak olyan babák, akik mindig sírva ébrednek fel? Más babák pedig miért ébrednek mindig mosolyogva?

Ez bizony sok mindentől függ, a baba természetétől, az alvásidőktől, az alvások hosszától, a napi eseményektől, az alvási körülményektől és az elalvási szokásoktól is.

Nézzük, mik a leggyakoribb okok és a probléma megoldása:

1. Főleg a kisebb babáknál gyakori ok, hogy azért ébrednek sírva, mert éhesek. Ebben semmi különös nincs, hiszen ébren is könnyen sírva fakad az a pici, akinek üres a pocija.

 

2. Kellemetlen körülmények: teli pelus, szoros ruha, túl hideg vagy meleg hőmérséklet, hangos zajok. Ha biztosítod a baba számára az ideális alváshoz szükséges környezetet, akkor csökkentheted a sírások számát.

 

3. Gyakran az az oka a sírva ébredésnek, hogy a pici túl hamar ébred fel, és még álmos, emiatt sírIlyenkor mindenképp érdemes megpróbálni visszaaltatni a babát, hiszen még további alvásra van szüksége. A túl korai ébredéseket leghatékonyabban úgy előzheted meg, hogy időben leteszed aludni a gyerkőcöt, nem várod meg, amíg túlságosan elfárad.

 

4. Az altatás módja is szerepet játszhat abban, hogy a pici sírva ébred fel. Ha cicin, a nagyágyban, a karodban ringatva, vagy cumival a szájában alszik el a baba, majd egyedül a kiságyában ébred fel, akkor azért sír, mert megváltozott a környezete. Hiányolja a cicit, kiesett a cumi vagy nem ringatja senki. Ebben az esetben az önálló elalvás megtanítása a megoldás kulcsa.

Miért ébred sírva a baba?

Mit tudsz tenni azért, hogy minél több időt tölthess alvással?

5. A fogzás vagy a kólika is állhat a sírva ébredés hátterében, ilyen esetekben a fájdalom csillapítása, az emésztési problémák megoldása segíthet a problémán.

 

6. Valódi alvászavarok is okozhatnak sírva ébredéseket. Ha a gyermeknek refluxa van, vagy éjszakai légzészavara, esetleg viszkető kiütései vagy ételallergia miatti hasfájása, akkor a betegség okozta fájdalom vagy viszketés miatt sír a baba. Ilyen esetekben csak az alapos orvosi kivizsgálás és kezelés oldhatja meg a problémát.

 

7. Éjszakai sírást okozhatnak még a rémálmok és az éjszakai felriadások is. Erről a jövő heti blogbejegyzésben olvashatsz részletesen.

 

8. És ha a fenti okok mindegyikét kizártuk, akkor egyszerűen a sírva ébredés oka a baba természetében keresendő. Vannak gyerkőcök, akiknek nehezebb felébredni, bármennyit is aludtak, nyűgösen, nehezen ébrednek. Kell nekik egy kis idő, hogy teljesen felébredjenek. Mindenki ismer olyan családtagot, akit nehéz reggel felkelteni, morog, nyüglődik, hisztis reggelente, bármilyen jól is aludt éjjel. Főleg a férjek és a kamaszgyerekek tudnak nagyon pokrócok és morogvák lenni reggelente.

Ők egyszerűen ilyen természetűek. ☺ Ilyenkor egy megoldás van: elfogadni, hogy a babának ilyen a természete és hagyni neki elég időt felébredni. Azaz ne az ébredés utáni második percben kelljen elindulni otthonról, érkezzen meg a védőnő vagy próbáljuk meg feltétlenül tisztába tenni a babát. Egy kis babusgatás, összebújás megkönnyíti a felébredés nehéz perceit.

 

Jó babázást és boldog babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: