Miért jó a pólyázás?

Pólyás baba – ugye mindenki emlékszik erre a kifejezésre gyermekkorából? Mikor a nagymama úgy kezdte a mesélést, hogy mikor még pólyás baba voltál….

De pontosan miért jó a pólyázás?

A pólyába bugyolált baba pontosan úgy érzi magát, mintha még az anyukája pocakjában lenne. A pólya szorosan, de puhán körülöleli, jó melegen tartja, olyan, mintha még az anyaméhben lenne. A pólyás babák nyugodtabbak, könnyebben ellazulnak, jobban alszanak.

 

De vajon miért szeretnek a picik pólyában lenni?

Van egy olyan elképzelés, hogy a születés utáni 3 hónap a negyedik trimeszternek tekinthető, amit csak azért tölt méhen kívül a baba, mert 12 hónap várandóság után már nem férne át a szülőcsatornán.

Így az újszülöttek továbbra is az anya pocakjában átélt érzésekre, hasonló környezetre vágynak.

A pólyázás pedig pont erre jó: egyenletes hőmérsékletet biztosít, szorosan, de mégis puhán körülöleli a babát. Megakadályozza, hogy alvás közben a Moro-reflex (egy újszülöttkori reflex, mely akkor lép működésbe, ha a baba a hátán fekszik és megijed, ilyenkor a pici karjai gyors ölelő mozdulatot tesznek) felébressze a csecsemőt, nem takarózik ki a baba éjjel, és a pólya hasonló élményt nyújt, mint az anya ölelő karjai. Emiatt a pólyázott babák hosszabban és nyugodtabban alszanak, mint kortársaik.

Minimobaby tippek - miért jó a pólyázás?

Mire kell figyelni a baba pólyázásánál?

1. A bölcsőhalál megelőzésében fontos, hogy a babák a hátukon aludjanak. Ha pólyázzuk a picit, ez még fontosabb, hisz ha hason vagy oldalt tesszük le a babát az ágyába, akkor előfordulhat, hogy a baba arca belesüpped a matracba, és emiatt nehezebben kap levegőt. 

2. Csak alváshoz adj pólyát a babára. A piciknek is szükségük van a mozgásra, hogy szabadon rugdalózzanak, játszanak, ismerkedjenek a kezükkel, lábukkal.

3. Csak addig használd a pólyát, amíg a baba nem kezd el forogni. Ha azt látod, hogy a pici már próbálkozik a forgással, akkor fennáll a veszélye, hogy a baba pont az éjszaka közepén fordul először a hasára. Ilyenkor érdemes áttérni arra a pólyázási módra, amikor a kicsi kezeit már szabadon hagyjuk. A MinimoBaby Zip&Sleep termékeinél figyeltünk erre, a 2 hónapos kor feletti méretek nyitható karkivágással készülnek. 

4. Se a túl szoros, se a túl laza pólyázás nem jó. Ha szorosra kötjük a pólyát, akkor a baba nehezebben kaphat levegőt, és a csípőjének fejlődését is zavarhatja a túl szoros kötés. Ha pedig laza, könnyen kibontható a pólya, akkor a baba könnyen kiszabadul belőle, illetve magára tekerheti, vagy a fejére húzhatja az anyagot. Jó megoldás a rugalmas pólya, amely az anyagánál fogva rugalmasan követi a baba körvonalát, nem tudod se túl szorosra, se túl lazára kötni. :-)

Milyen pólyát válasszunk?

Vannak a hagyományos pólyák, melyeket egy bizonyos technikával kell a babára hajtogatni. Ezek előnye, hogy magunk szabályozhatjuk, hogy milyen szorosan tekerjük a csecsemőre, viszont ez kellő tapasztalatot is igényel.

A rugalmas pólyák ezzel szemben könnyen feladhatók a picire, nincs szükség gyakorolni a fogásokat előtte.

Szerinted tetszene a Babádnak? Próbáld ki! 

Szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: