MinimoBaby alvástippek: Ha nehezen megy az altatás…

Ha nehezen megy az altatás…

– Csak állsz az ágy mellett, nézed a babád, aki vidáman gőgicsél, esze ágában sincs aludni

– A pici keservesen sír a kezedben, már 1 órája aludnia kellene, mégsem tudod megnyugtatni…

– A kisded fel-le rohangál a lakásban, nagyon élvezi a játékot, Te pedig egyre kétségbeesettebben próbálod az ágya felé terelgetni, hisz már este 10 óra van…

Ismerős helyzetek? Neked is nehezen megy a baba vagy a kisgyerek elaltatása?

Íme, 10 nehéz helyzet és a lehetséges megoldásuk!

1. Eljött az megszokott alvás ideje, de a pici egyáltalán nem tűnik álmosnak, vidáman játszik, nem pörög, nem nyűgös. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a baba még nem álmos, lehet, hogy épp most nőtt meg az az idő, amit ébren tud tölteni.

Megoldás: Próbáld meg a babát fél órával később altatni.

2. Itt az ideje a lefekvésnek, a baba mégsem akar aludni, nyűgös, semmi sem jó neki. Itt több oka lehet az elalvási nehézségnek: a pici valamiért nem érzi jól magát – beteg lesz, éhes, jön a foga, teli a pelus. Ha ezeket az okokat kizártad vagy megoldottad, akkor nagy a valószínűsége, hogy elkéstél a lefekvéssel – a nyűgös, türelmetlen, sírós baba gyakran már túlságosan fáradt az elalváshoz.

Megoldás: hozd előbbre 30-60 perccel a lefektetés idejét.

3. A baba pörög, jár a keze-lába, nehéz megnyugtatni, a napirend szerint már rég aludnia kéne, még sem tudod elaltatni. Ebben az esetben tuti, hogy túl sokáig volt fenn a pici, túlpörgött, emiatt nehéz az altatás. 

Megoldás: hozd előbbre a lefektetés idejét.

4. A baba keservesen sír, fáradtnak látszik, a szemét dörzsöli, mégsem tud megnyugodni. Ilyen esetben is a túlzott fáradtság szokott a probléma hátterében állni.

Megoldás: Próbáld meg hamarabbra hozni a lefekvés idejét.

Minimobaby alvástippek - ha nehezen alszik a baba

5. Az eddig gyorsan és harcok nélkül elalvó baba egyszer csak nem akar aludni. Ebben az esetben gyakran valamilyen fejlődési ugrás szokott a háttérben meghúzódni. Változik a baba alvásritmusa, más altatási módot igényel, jön a foga vagy valamelyik nagy mérföldkő a mozgásfejlődésben.

A megoldás itt rugalmas, leginkább a kiváltó októl függ: fogzás esetén a megfelelő fájdalomcsillapítás a megoldás, ha pedig az altatási mód ellen tiltakozik, akkor kreatívan valamilyen új módszer megtalálása.

6. Gyakran probléma, hogy a kézben vagy cicin elaludt babát nem lehet letennikiságyba, mert rögtön felébred.

Ebben az esetben 2 megoldás is kínálkozik: vagy vársz addig, míg a baba a mély alvási fázisba kerül, ez kb. 20 percet jelent elalvás után, és csak utána próbálod becsempészni az ágyába, vagy megpróbálod megtanítani neki az elalvást úgy, hogy az ágyában fekszik.

7. Ha már nagyobb a gyerkőc, akkor sokszor az a baj, hogy kimászik az ágyából.

Megoldás: Ilyenkor csak a következetesség és a kitartás segít, mindig vissza kell vinned a gyermeket az ágyába, hogy érezze, hogy ebben a szituációban nem engedsz.

8. Szintén tipikus probléma az időhúzás – „még egy mese, pisilni kell, szomjas vagyok”.

Megoldás: Itt úgy érhetsz el eredményt, hogy ragaszkodsz a pontos menetrendhez. Ha minden este csak 1 mese van, ha következetes vagy, hogy fürdés után már nincs tv vagy játék, akkor a gyermek is ragaszkodni fog a szokásokhoz, sőt, figyelmeztetni is fog, ha kimarad valami.

9. A baba még az alvásidő előtt elalszik a kocsiban, ebéd közben, szopizás közben. Ha ez rendszeres és nem a rossz éjszaka miatt van, akkor el kell gondolkodnod azon, hogy jó-e a babának a mostani napirend, nem akarod-e túl későn letenni aludni.

Megoldás: a napirend átgondolása, szükség esetén korábbi alvásidő.

10. A baba csak nagyon speciális helyzetben tud elaludni. A szülők fantáziája végtelen, ha altatásról van szó: kocsikázva vele éjjel a városban, a porszívó vagy a hajszárító hangjára, sétálgatva vele a nappaliban, hintában, stb. Amíg ez a mód a család minden tagjának megfelel, és a baba is jól alszik, addig teljesen rendben van, ha csak így vagy úgy tudod a babád elaltatni. Ha viszont változnak az igények, többé nem válik már be ez a módszer, akkor érdemes az alvási szokásokon változtatni.

Megoldás: szükség esetén új altatási mód kipróbálása.

Nálatok előfordult már valamelyik eset? 

Szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: