Hiába ringatod, énekelsz neki, hordozod és csinálsz bármit, a baba sehogy sem akar aludni?

Nem érted, hiszen más babáját elég betenni az ágyba, és már alszik is, a tiéd pedig sehogyan sem vehető rá egy kis szunyókálásra.

Íme, 5 ok, ami miatt nem akar a baba aludni:

1. Kevesebb alvásra van szüksége, mint a környezetedben megismert többi babának, vagy amit az alvásigény táblázatok ajánlanak. Ez nem túl gyakori ok, de elképzelhető, hogy túl sok alvást vársz el a babádtól. Az is lehet, hogy nem veszed figyelembe az alvásidők számolásánál a hosszú szoptatások során a baba 20-30 perces szundijait. Ha a baba éjjel többet alszik vagy már pár hónapos korban átalussza az éjszakát, akkor kevesebb nappali alvással is beéri a pici.

 

2. Túl sokáig van ébren két alvás között. Ez nagyon tipikus ok, és sajnos ördögi körként idővel csak egyre romlik a helyzet. Ha a babának kb. 2 óra az az idő, amíg elfáradás nélkül ébren tud maradni, de csak 3 óra ébrenlét után teszik le aludni, akkor a pici már eleve nehezebben fog elaludni, nyugtalan lesz az álma és könnyen lehet, hogy hamarabb is fog felébredni. Emiatt csökken az alvásidő és romlik az alvás minősége is. Emiatt a következő alvásig már csak másfél órát tudna a pici ébren maradni, itt már 1,5 órával később kerül ágyba. Az elalvás nehéz, az alvás nyugtalan, az alvásidő rövid vagy rosszabb esetben nem is sikerül az elalvás.

Estére a pici szörnyen fáradt lesz, már több órás alváshiánya van és az a kevés idő, amit alvással töltött sem volt túl pihentető. Az esti elalvás szintén nem lesz egyszerű, éjszakai ébredések, hajnali kelés rontják tovább az alvás minőségét. És a reggel felébredő baba semmit nem pótolt a nappali alváshiányból, sőt. A következő nap is kialvatlanul indul.

Emiatt állandósul a kevés alvás és azt a téves következtetést vonod le, hogy a babának ennyi is elég, hiszen hónapok óta ennyit alszik. És ez az állapot nem fog egyik napról a másikra rendeződni. Ha holnaptól 2 óránként viszed aludni a babát, akkor is nehezen fog elaludni pár napig és hamar fog felébredni. Ebből szintén könnyű levonni azt a tévhitet, hogy hiába teszed le hamarabb, nem alszik jobban a pici. Ha viszont időt hagysz neki, és csak 1 hét elteltével értékeled a helyzetet, akkor látványosan többet fog aludni a gyerkőc.

 

Nem akar a baba aludni!!!

3. Nem tud a baba ráhangolódni az alvásra. Az élénkebb, pörgős babák nehezebben tudnak ellazulni. Nekik több időre, több segítségre van szükségük ahhoz, hogy az alváshoz megfelelő hangulatba kerüljenek. Náluk nem elég, ha a játékos hancúrozás után 1 perccel beteszed őket a kiságyba, hogy aludjanak. Ennél sokkal többre van szükségük: egyre csendesebb játékok sora, egyre halkabb környezet, félhomály, sok-sok összebújás, altatódalok, ráhangolódás. Ráadásul, bármi könnyen kizökkenti a picit a jól megtervezett nyugtató eseménysorból. Csönget a postás, beugrik az anyós vagy sietni kéne és elfelejted behúzni a függönyt? Akkor kezdheted elölről az egészet.

 

4. Hasonlóan nehezíti a baba alvását a napirend hiánya. Ilyenkor a baba azt sem tudja, hogy mikor kéne aludnia. Ha nincs meg a megszokott ritmusa a napoknak, nem azonos időkben vannak az etetési- és az alvásidők, akkor baba legyen a talpán, aki jól alszik a káoszban is. 

 

5. Nem Te vagy a főnök. Főleg nagyobb babáknál, tipegőknél tipikus, hogy a gyerkőc a dackorszak éveit élve élénken tiltakozik mindenféle altatási kísérleted ellen. Inkább mesét nézne vagy játszana. Ha hagyod, hogy helyetted a 2-3 éves gyermeked döntse el, hogy mikor van az alvásidő vagy hogy kell-e délután aludni, akkor ő tuti biztos, hogy a nemalvást fogja választani.

 

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: