8 tipp elfoglalt anyáknak – Hogyan legyen több időd?

Folyton csak rohansz, a teendők tornyosulnak, semmi nincs kész? Úgy érzed, hogy a sok munka mellett pont a legfontosabb dolgokra nincs időd?

Íme, 8 időnyerő tipp elfoglalt anyáknak:

1. Tervezz!

Rengeteg felesleges idő telik el azzal, ha nem tudod pontosan, hogy mik az aznapi teendők, mi a sürgős vagy a fontos belőle, mit tudsz halasztani. Ha az aznapi ebédhez a tegnapi bevásárlásnál nem vettél meg mindent, vagy egy felszabaduló extra félórában hirtelen azt sem tudod, mihez kapj, így inkább Facebook-ozol egyet. Ezek mind időrablók az életedben.

Érdemes minden hét elején vagy már vasárnap leülni egy fél órára és tervezni:

  • Először is írd össze az összes teendőd. 
  • Aztán gondold át mindegyikről, hogy tényleg a Te dolgod-e, meg tudod-e csinálni, sürgős-e vagy fontos-e a feladat. Ha nem a Te dolgod, vagy nem tudod megcsinálni egyedül, akkor keresd az illetékest. A sürgős dolgok Neked sürgősek vagy másnak? A fontos dolgoknál szintén tedd fel a kérdést: kinek is fontos ez valójában?
  • Ha így átgondoltad a teendőid, máris kiselejtezhetsz egy csomó feladatot: ami nem a Te dolgod, amit nem tudsz megcsinálni, ami nem fontos. A halasztható dolgok is ráérnek.
  • Ha megvannak a valódi teendőid a hétre, akkor vezesd be őket a naptáradba. Teljesen mindegy, hogy milyen naptárt használsz, csak használd. Sokkal kevésbé fog a sok teendőn kattogni az agyad, és nem fogsz azon aggódni, hogy elfelejtesz valamit, ha rendszerezed és felírod a feladataidat.

2. Szabadulj meg az idő-és energiarabló ismerősöktől!

Lehet, hogy az anyaság előtt még belefért az életedbe, hogy egy-két folyton panaszkodós, a segítségedet kérő, de a tanácsaidat sohasem megfogadó barátnőddel töltsd az időd, aki órákon át tud pletykálkodni. De ha most is engedsz nekik, akkor a gyermekeidtől veszed el az időt.

3. Mondj nemet! Nem kell minden feladatot bevállalni, és mindenkinek szívességeket tenni.

Éttermi túlélő kalauz kisgyermekes családoknak

4. Hagyj fel a tökéletességre törekvéssel! Túl nagy az ára annak, ha mindig csilli-villi a lakás, ha minden nap 2 fogásos meleg vacsorát készítesz, ha sosem vagy smink nélkül, és Te mész haza a legkésőbb a munkahelyedről.

5.Feküdj le időben!

Tudom, tudom… De mi lesz a mosogatással, a másnapi prezentációval, meg ugye hajat is kéne mosni… Igen, most visszautalnék a két előző pontra. :-)

6.Kelj fel fél órával hamarabb! Még csendes a ház, át tudod gondolni az aznapi teendőket, és a reggeli kávédat is frissen és melegen tudod meginni…:-)

7. Szabj határt a felesleges időnek, amit a képernyők előtt töltesz. Biztos, hogy mind a 769 ismerősöd posztjait követned kell a Facebook-on? Meg like-olni? 5 percenként ránézni az emailjeidre, és minden este filmet nézni? Helyette inkább aludj egy jót.

8. Szervezd meg az ügyintézéseket! A postán sorban állás helyett inkább beszedési megbízásokkal old meg a csekkek befizetését. A bevásárlásokat is érdemes hetente intézni, előtte megtervezve a heti menüt, így ritkábban kell beugranod a boltba egy-egy elfelejtett alapanyagért. Kérj időpontot az orvoshoz és az okmányirodába, így van esélyed, hogy hamarabb végzel. :)

Sok sikert!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: