Az őszi óraátállítás és a baba alvása

Óraátállítás? Készülj fel!

2015. október 25-én hajnali 3-kor kettőre kell visszaállítani az órákat. Azaz szombatról vasárnapra virradóra 1 órával többet tudsz aludni. Kivéve, ha kisgyermeked van, aki pontosan ugyanakkor fog ébredni, mint szokott, azaz az óraátállítás után 1 órával korábban. Ez nem hangzik túl jól… 

Nézzük kicsit részletesebben, melyek ezek a reflexek

1. Hat nappal az óra átállítás előtt, azaz hétfőn told az esti lefekvés idejét 10 perccel KÉSŐBBREMásnap és a következő napokban szintén 10-10 perccel később fektesd le a gyerkőcöt, egészen szombatig, amikor pont 1 órával korábban mehet majd aludni. Így vasárnap reggel remélhetőleg pont 1 órával később fog ébredni, mint 1 héttel azelőtt.

2. Az esti lefektetés eltolásával egy időben a nappali alvásokat is érdemes 10 perccel KÉSŐBBRE időzíteni, hogy az ébrenléti idők ne változzanak. 

3. Ha lemaradtál az óraátállítás előtti hétről, akkor utána is hasonló módon tudod átállítani a gyermek napirendjét.

4. Ha a gyermek bölcsibe vagy oviba jár már, és a reggeli indulási idő miatt nem tudod az óraátállítás előtt későbbre tenni az ébredési időt, akkor elég, ha fokozatosan csak fél órával hozod későbbre a lefekvési időt, azaz naponta csak 5 perccel tolod tovább az esti lefekvés idejét. Majd október 25-ike után a másik fél órát is ki tudod korrigálni.

Hogyan altassam a babát ha óraátállítás van?

5. Ha annak ellenére, hogy később teszed le aludni a babát, mégis a megszokott időben ébred reggel, és nem alszik tovább, akkor próbáld meg a szokott módon – pont úgy, ahogy például hajnali háromkor tennéd – visszaaltatni a picit. Amíg nem jön el a felkelés ideje, ne húzd el a függönyöket, lehetőleg maradjatok benn a szobában, hogy a gyermek napi ritmusa minél hamarabb átálljon az új időszámításra.

6. Vigyázat! Ha amiatt ébred hajnalban a babád, mert este rendszeresen túl későn kerül az ágyba, akkor a későbbre hozott lefekvés csak ront a helyzeten, még korábbi ébredést okozhat. Ebben az esetben először a baba életkorának és fejlődésének megfelelő mennyiségű alvásidőt kell biztosítanod Neki, utána érdemes csak a napirenden változtatni.

+ 1 Ha eddig gondot jelentett Neked, hogy a babád túl későn ment aludni, akkor csak annyi a teendőd, hogy október 25-e után az új számítás szerint 1 órával hamarabb tedd le aludni a picit.

Sok sikert, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: