Ajjaj, küszöbön a dackorszak?

Óriási hisztik, földön fetrengős sírások, „nem”-ek és folyamatos harc az önállóságért – igen… nálatok is beköszöntött a dackorszak…

10 tipp, hogyan könnyítsd meg ezt a nehéz időszakot:

1. Mindig tartsd észben: az akaratosság, a hisztik, a cirkuszok nem azért jönnek, mert elrontottál valamit. A dackorszak a gyermekek fejlődésének természetese szakasza, minden gyerkőcnél eljön az az időszak, amikor folyton akar valamit, fel akarja fedezni a körülötte lévő világot, de számtalanszor beleütközik a különböző korlátokba, és emiatt mérges vagy szomorú lesz. A negatív érzéseit pedig még nem tudja felnőtt módjára kezelni. (Bár erre sok felnőtt sem képes :) )

2. Az, hogy a gyermek minden szava NEM, szintén egy fontos lépcsőfoka a fejlődésének: rájön, hogy van saját akarata, és képes befolyásolni a körülötte zajló eseményeket. Ez az önbizalom, a céltudatosság, az egészséges akaraterő kifejlődésének első lépése. Gondolj arra, hogy biztos Te is azt szeretnéd, hogy a kislányod vagy kisfiad felnőve megállja a helyét az életben, legyenek céljai, tudjon küzdeni a vágyaiért. Ezt már 2 évesen sem árt elkezdeni gyakorolni. :)

3. Tudnod kell, hogy a hisztik, a harcok, a folytonos ellenkezés nem ellened irányul. Nem azért változott át a gyermeked egyik napról a másikra cuki kisbabából akaratos kis méregzsákká, mert már nem szeret. 2-3 évesen a gyermekek még nem tudják beleélni magukat a másik helyzetébe, nem tudnak várni, az ösztöneik irányítják őket. Az akaratuk pedig legtöbbször a Te akaratoddal helyezkedik szembe, hisz Te vagy vele a legtöbbet.

4. Gondold át, hogy mik azok a szabályok, amiben nem akarsz engedni: olyan dolgok, amik veszélyesek, vagy számodra fontosak. Természetesen nem engedheted meg, hogy a gyermek a forgalmas úttesten rohangáljon, de egy parkban nyugodtan szaladgálhat egyedül is. Érdemes ragaszkodnod néhány alapvető ponthoz a napirendben, ilyen például az alvásidők, illetve hogy mikor indultok el a bölcsibe vagy az oviba. Viszont az egyéb szabályokat kezelheted picit rugalmasabban: teljesen mindegy, hogy hétfőn a kék vagy a piros pulcsiját veszi fel a gyermeked, hogy kakaó helyett inkább tejet inna vacsorára. Ezekben a kérdésekben érdemes engedni.

Minimobaby tippek - segitseg, hiszti!

5. Használd ki azt a tényt, hogy a dackorszakban lévő gyermekek imádnak választani: ma melyik úton menjünk a bölcsibe? A macis vagy a cicás tányérodból kéred a reggelid? Most mész el fürdeni vagy 5 perc múlva? Amíg a 2 választási lehetőségen gondolkodik a kis rosszcsont, nem az ellenkezésen jár az esze. Persze úgy adj alternatívákat, hogy bármelyiket is válassza, neked jó legyen. :)

6. Minél több rutint alkalmazz: legyen lefekvés előtti rutinotok, reggeli indulás rutin, hétvégi rutin stb. A gyermekek –annak ellenére – hogy épp az önállósodás felé tesznek újabb és újabb lépéseket, szeretik a rutinokban rejlő kapaszkodókat: a megszokott dolgok, a szokások, a rituálék segítenek nekik eligazodni a nap menetében, a világban. Ha minden nap ugyanúgy zajlik az esti lefekvés, akkor a gyermek ritkán kérdőjelezi meg az események sorrendjét: ha sosincs tv nézés fürdés után, akkor nem jut eszébe, hogy ezt is lehetne csinálni. Ha meg mégis, akkor pedig nyugodtan hivatkozhatsz arra, hogy ez eddig sem volt megengedett.

7. Figyelj oda, hogy – bár a dackorszak évekig tart – közben a gyermeked sokat fejlődik. Így a szabályokon is módosítanod, csiszolnod kell hébe-hóba: 2 évesen még nem engedted meg neki, hogy felmásszon a legmagasabb mászókára a játszin, mert veszélyes, de négy évesen már lehet, hogy nem az. A sok felesleges korlát csak letöri a gyerkőc szárnyait, elveszi a kedvét a világ felfedezésétől.

8. Ha hisztizik, toporzékol a csemete, ne küldd be a szobájába, hogy csillapodjon le. Ilyenkor a gyermeket elöntik a negatív érzések, nehezen tudja magát megnyugtatni. Még nem tanulta meg kezelni az indulatait. Úgy tudsz neki igazán segíteni, ha te nyugodt maradsz és mellette maradsz, ha hagyja, akkor gyengéden átöleled, megvigasztalod.

9. Ez persze nem azt jelenti, hogy helyeselni kell a hisztis viselkedését. Ha megnyugodott a gyerkőc, akkor beszéljétek meg, hogy mi történt, mondd el neki, hogy mit érzett, és mit lehet ilyenkor tenni a hiszti helyett. El lehet neki mondani, hogyha máskor nem sikerül neki elsőre valami, akkor próbálja meg még egyszer vagy kérjen segítséget. Meg lehet vele beszélni, hogy miért fontos időben elindulni reggel, hogy mik a következményei annak, ha az anya elkésik a munkából, ha a nagy sietségben elfelejtitek bezárni a kertkaput, és kiszökik a kutyus, vagy ha az új cipőjében beleugrik az első pocsolyába.

10. Ne mondj kapásból mindenre nemet! Számos olyan beidegződésünk van, amikor gondolkodás nélkül azt válaszoljuk a gyermek valamelyik szuper ötletére, hogy nem. Pedig, ha jobban belegondolnál, végül is nem is rossz ötlet… Miért ne ehetne reggelire néha levest, ugrálhatna az ágyon vagy mehetnétek egyik délután a szokásos játszótér helyett inkább biciklizni?

Kitartás, a hiszti korszaknak is vége lesz egyszer! Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: