Viccelsz, végre elaludt, ugye nem gondolod komolyan, hogy fel fogom kelteni? Az esetek 90%-ában nincs is semmilyen indok arra, hogy felkeltsd a békésen alvó csöppséget.

Kivételes esetekben viszont szükség lehet arra, hogy ÁTMENETILEG felébresszük a babát.

Mik ezek pontosan?

1. Újszülött korban, ha a baba nem kel fel enni. Amíg a baba jól gyarapszik, addig általában nincs szükség arra, hogy felébresszük enni. Ha viszont korababáról van szó, vagy a baba egészségügyi állapota azt megkívánja, akkor a picinek gyakoribb táplálásra van szüksége, azaz ha 3-4 óránként nem ébred fel a csöppség, akkor fel kell hogy keltsd a babát, éjjel és nappal is. Ez természetesen általában csak az első hetekben szükséges, erről érdemes beszélgetni a gyermekorvossal.

2. Ha a pici összekeveri a nappalt és az éjszakát. Ha a baba nappal alszik, mint a bunda, éjjel pedig folyton fenn lenne, akkor azzal tudsz segíteni neki megszokni azt, hogy az éjszaka alvásra való, ha napközben nem hagyod nagyon sokat aludni. Azaz az életkorának megfelelő órát hagyod csak a babát nappal aludni, hogy az alvásidő nagy része inkább az éjszakára essen.

3. Ha el van csúszva a napirend. Azaz a gyermek csak éjfélkor megy lefeküdni, cserébe egész délelőtt alszik. Ezzel addig nincs baj, amíg a baba alvásideje nem zavarja meg a család többi tagjának napirendjét. De ha a nagyobb gyereket reggel nyolcra kell óvodába vagy iskolába vinni, vagy a picit reggel hétre bölcsödébe, akkor el kell tolni a baba napirendjét. Ennek a folyamatnak az is a része, hogy megfelelő helyen és módon átmenetileg fel kell ébreszteni reggelente a babát, hogy kialakulhasson az új, a család minden tagja számára megfelelő napirend.

4. Ugyanez a helyzet, ha az utolsó nappali alvás túl későn történik, és ez megzavarja az esti lefektetés rendjét. Azaz a babának reggel 7-kor kelnie kell, ahhoz, hogy kialudja magát, ehhez legkésőbb este 8-kor el kell aludnia, igen ám, de este 6-kor még a békésen szunyókál a délutáni alvásában, immár 2 órája. Ebben az esetben – természetesen, csak addig, amíg beáll az új napirend- szükség lehet rá, hogy 1 óra alvás után felébresszük a babát, hogy még elég idő eltelhessen az esti lefektetésig. 

Ilyen szituációk általában akkor fordulnak elő, amikor a baba elhagy egy-egy nappali alvást. Ilyenkor fokozatosan későbbre tolódik minden nappali alvás, hisz a baba egyre tovább tud ébren lenni, majd az utolsó délutáni alvás egyszer csak már szinte belelóg az esti lefektetésbe. Ez szerencsére csak egy átmeneti állapot, ahogy végleg elmarad az utolsó alvás, helyreáll a rend és kialakul az új napirend.

Természetesen egy-egy esetben egyébként is előfordulhat, hogy fel kell ébresztened az alvó babát. Ha időpontra kell mennetek az orvoshoz, vagy megérkezett a védőnő, és le kell mérni a picit, akkor semmi baja nem lesz a csöppségnek, ha kivételesen fel kell ébresztened. A legjobb módszer, ha csak kinyitod az szobája ajtaját, elhúzod a függönyt, halkan beszélsz hozzá, és hagyod a természetes ütemében, szinte magától megébredni. Sose keltsd fel durván, vagy hirtelen!

Minimobaby alvástippek - Miért ébred fel a baba 20 perc alvás után?

Mikor ne ébreszd fel a babát?

1. Nem egészséges, ha heteken, hónapokon keresztül minden reggel fel kell keltened a picit. Ez átmenetileg belefér, de ha a baba sosem tudja kialudni magát, mert reggel indulnotok kell, akkor az esti lefektetés idejét kell előrébb hoznod, és nem minden reggel ébreszteni a babát.

2. Ugyanez a helyzet a nappali alvásokkal is. Ha a pici délutáni alvásideje egybeesik például azzal, hogy menni kell a nagyobbért valahova, akkor ne az legyen a megoldás, hogy hamarabb ébreszted a babát. Sokkal jobb a babának, ha inkább a napirendjét csúsztatod el egy fél órával, mintha nem tudja kialudni magát. A babák, ugyanúgy, mint mi felnőttek, alvásciklusokban alszanak.

Ha a ciklus közepén kell felkelni (reggeli ébresztőóra, síró baba), akkor fáradtnak, nyűgösnek érzed magad, mintha alig aludtál volna. Ha viszont magadtól ébredsz (kisgyermekes anyáknál ez ritka kivétel :) ), azaz az egyik alvásciklus végén, akkor frissnek és kipihentnek fogod érezni magad. A babáknál sincs ez másként.

Remélem tudod hasznosítani a fenti ötleteket! Szép álmokat és boldog babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: