Végre itt a tavasz… mire érdemes figyelni a picik alvásával kapcsolatban ebben az időszakban?

Íme, néhány tipp, hogy gyermeksírás helyett tavaszi madárcsicsergéstől legyen hangos a környék:

1. Végre egyre hosszabbak a nappalok, reggel már napsütésre ébredhetünk és este is tovább van világos! De vigyázat! A napsütés egyvalamire nem jó – nehéz fényárban aludni. Könnyen borulhat a napirend, és tolódhat ki az esti lefekvés ideje, vagy ébredhet hirtelen hajnalban a baba amiatt, hogy nincs elég sötét az alváshoz. A redőny vagy a sötétítő használata életmentő lehet abban az esetben, ha a pici csak sötétben alszik jól.

 

2. A szabadtéri programok ideje is elérkezett. A tavaszi friss levegőn sétálás vagy rohangálás alaposan kifárasztja a kicsiket, utána sokkal jobban esik egy kiadós alvás. De csak óvatosan a sok programmal. Ne feledd, hogy a mozgás és a sok új élmény miatt a gyerkőc hamarabb fog elfáradni. Hiába csábító késő délután még fél órát ráhúzni a játszótéren, ha ez az alvásidő rovására megy.

 

3. Az idénygyümölcsök ideje is közeleg, az eper máris elérhető. Érdemes délelőttre időzíteni az új gyümölcsök bevezetését, hogy az új ételek okozta esetleges emésztési problémák ne az esti alvást borítsák fel.

Tavaszi teendők – a baba alvásában

4. A baba hálószobájának hőmérsékletének és páratartalmának a változására is gondolj: nyitva legyen az ablak vagy csukva, kell-e más vastagságú hálóruci?  Illetve a nyitott ablak és a hangos kinti zsivaj esetén fehér zaj használata is szükségessé válhat a melegebb időszakban.

 

5. Óraállítás… tavasszal hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat, azaz vesztünk 1 órát, újra kezdődik a nyári időszámítás. Ez bonyodalmakat tud okozni a babák alvásában. Mit lehet tenni, hogy a napirend ne boruljon fel?

– apró változtatásokkal már az átállítás előtt elkezdheted a napirendet variálni: az esti altatást kezdd minden nap vagy 2-3 naponta (attól függően, hogy mennyire érzékeny a pici a napirendi csúszásokra) 15 perccel korábban. 

– a nappali alvások is hamarabb legyenek, 

– az óraátállítás utánra is időzítheted a korábbi lefektetést.

– ha minden nap fix időpontban kell kelni reggel, akkor érdemes már az átállítás előtt elkezdeni, hogy vasárnap ne egy egész órával aludjon kevesebbet a baba.

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: