Testvérek békében – mit tegyél, hogy a gyerekeid ne harcoljanak folyton egymással?

Testvérharcok… A kicsi szétrombolja a nagy játékvárát, a nagy rákiabál a kicsire. Majd kitör a sírás: a nagy mérges, a kicsi meg megijedt. Hogyan előzheted meg az állandó versengést a testvérek között?

Mielőtt eldöntöd, hogy kihez fordulsz, gondold át a következőket:

1. Ne sorold a gyerekeidet kategóriákba: ne legyen az egyik a szorgalmas, a jó tanuló, a kedves, a másik meg a rosszcsont meg a verekedős. Ezzel csak beskatulyázod őket, és szítod közöttük az ellentétet. A negatív tulajdonságokkal címkézett csemete úgy fogja érezni, hogy ő már hiába csinál jót, akkor is rossz marad. A pozitív tulajdonsággal felruházott csemete pedig irigykedni fog a másikra, hogy neki rosszalkodni is szabad.

 

2. Próbáld meg nem hasonlítgatni egymáshoz a gyermekeidet. Felejtsd el ezeket a mondatokat: Bezzeg a testvéred…., Jucika ennyi idős korában már… A legjobb, ha elfogadod, hogy mindegyik gyermeked külön személyiség, egyéni fejlődési ütemmel, különböző erősségekkel és képességekkel.

Gondolj bele,  hogy Te egy idő után hogy gondolnál a kolléganődre, milyen érzelmeket táplálnál felé, ha a főnök folyton azt hajtogatná, hogy bezzeg a Gizus sokkal gyorsabban végez, ügyesebben dolgozik és még csinosabb is. 

 

3. Ne egyenlően kezeld a gyerekeidet, hanem a saját szükségleteit vedd figyelembe. Nem szerencsés, ha a béke kedvéért az egyik gyermek szülinapi ajándékát megveszed a másiknak is, nehogy veszekedés legyen. A szülinapos gyerkőc nem fogja érezni azt a kitüntetett figyelmet, ami azon a napon jár neki, a másik csemete meg egyáltalán nem biztos, hogy a testvér ajándékára áhítozik. 

 

4. Tölts külön-külön is időt a gyermekeiddel. Legyen ez egy különleges időtöltés: csináljátok azt,  amit a gyerkőc szeretne: ha a kisfiad azt szeretné, hogy a kisautóit  tologasd, vagy fociznod kell vele, akkor sem érdemes az apukára hárítani a feladatot, legalább Te is kipróbálsz valami újat. :)

Nagyon fontos, hogy a csendesebb, kevesebb érdekérvényesítő képességgel megáldott testvérekre is sor kerüljön a csak kettesben töltött idő tekintetében, akik nem biztos, hogy fennhangon követelik, hogy játssz velük, de a lelkük mélyén ők is szeretnének olyan időt, amit csak velük töltesz.

Testvérek békében egymással - mit tegyél, hogy a gyerekeid ne harcoljanak folyton egymással?

5. A külön, csak a gyermekkel töltött időn kívül az is erősíti a testvérek kapcsolatát, ha olyan játékokat találsz ki nekik, ahol nem egymás ellen, hanem a cél érdekében együttműködve kell játszaniuk, mindenkinek a képességeinek megfelelően. Lehet ez kincskeresés a kertben, ahol az a cél, hogy együtt minden elrejtett kisautót megtaláljatok, vagy közös legózás, ahol mindenki egy részét építi meg a várnak. 

 

6. Nyugodtan bevonhatod a nagyobb gyermekeket a kisebbek körüli teendőkbe, de vigyázz, hogy ezek a feladatok ne legyenek kötelezőek, és ne pakolj túl sok felelősséget a nagy testvérre. A játszótéren ne az legyen a nagyobb dolga, hogy folyton a kicsikre figyeljen, nekik segítsen, ahelyett, hogy önfeledten játszana a korosztálya tagjaival. 

 

7. Legyenek világos szabályok a gyermekek közötti vitákban: legyen minden gyermek számára egyértelmű, hogy nem szabad ütni, rúgni, harapni egymást, hogy a másik játékát csak engedéllyel szabad elvenni, hogy ki mehet be és mikor a másik szobájába. 

 

8. Fontos szempont a lakás elrendezésében, hogy legyen minden gyereknek saját zuga, saját ágya, saját szekrénye. Ahol a többiek nem turkálhatnak, ahol a saját kis kincseit tárolja. Tartsd azt is tiszteletben, ha valamelyik gyermeked egyedül szeretne lenni egy kis időre, ez velünk is gyakran előfordul. :)

 

9. Legyenek saját és közös játékaik is a gyerkőcöknek. Nem jó, ha az önzetlenségre hivatkozva arra kényszerítjük a gyermeket, hogy a féltve őrzött kincseit megossza a másikkal. A kedvenc plüssmackója vagy kisautója legyen csak az övé. Ha akarja, kölcsönadhatja egy kis időre a tesóknak, de ez ne legyen elvárás felé. A közös játékokkal pedig mindig az játszhat, aki akar.  

 

10. A gyermekek közti vitákban inkább a közvetítő, mint a bíró szerepét töltsd be: hallgasd meg mindegyik fél álláspontját, utána pedig próbáljatok meg közösen megoldást találni a problémára. Ezzel erősíted a gyermekeid problémamegoldó képességét, a belelátó képességét mások érzéseibe,  és az is lényeges szempont, hogy nem fognak minden apró nézeteltérés miatt hozzád rohanni, hogy döntsd el, kinek van igaza.

 

Szép álmokat és boldog tesókat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: