Úgy alszik, mint egy újszülött? Vagy mégsem?

Mi az oka annak, hogy az újszülöttek össze-vissza alszanak, vagy egyáltalán nem akarnak aludni?

1. A baba éhes – a picik gyomra nagyon pici és az anyatej vagy a tápszer is könnyen emészthető táplálék. Így nem csoda, hogy a baba hamar újra megéhezik. Ráadásul sok baba belealszik a szopizásba, így az sem biztos, hogy az amúgy is pici pocakot rendesen megtöltötte. Emiatt egyáltalán nem tipikus az első hónapokban az, hogy a baba sokat alszik egyszerre. Inkább úgy néz ki a nap, hogy a baba fenn van 30-60 percet, közben eszik, majd alszik 30-90 percet, és újra felébred, enni kér. Hiszen, ha 3-5 órákat aludna egyhuzamban napközben, akkor nem tudná elégszer megtömni a pociját.

Ráadásul az éjjelek sem alakulnak az elején máshogy, ott is hasonló gyakorisággal kel fel sok baba, hogy újra jóllakhasson. Így az éjszaka átalvása még messze van. Pár hónapos korra azonban már meg tudják a babák is különböztetni a nappali szokásokat az éjszakaiaktól, így hosszabbakat alszanak éjjel és többet esznek nappal.

2. A baba túl fáradt – nagyon gyakori probléma, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy az újszülött és pár hónapos babák nem tudnak sokáig ébren maradni napközben. Ebben az életkorban nem működik az, hogy a baba csak 2-3x aludjon hosszabbat egy nap. Ugyanis kb. 1 óra után az újszülöttek elfáradnak és aludniuk kell. Azaz az első hetekben inkább az 5-8 nappali alvás a reális, hiszen a gyakori megéhezés sem teszi lehetővé, hogy órákat aludjon egyszerre a pici.

Nagyon fontos tehát, hogy időben letedd aludni a babát és ne várj vele órákat. A túl késői lefektetés ugyanis nemcsak az elalvást nehezíti meg, sok-sok felesleges sírást okozva, hanem gyakran hamarabbi felébredést és nyugtalan alvást is okoz. Így a baba, ahogy telnek a napok, egyre kevesebbet alszik, egyre nehezebb lefektetni, egyre többet nyűgös.

Hogyan költöztesd át a kisgyermeket a saját ágyába?

3. A babát túl sok inger éri – az újszülött baba nagyon kíváncsi és minden érdekli. Rengeteget kell még tanulni a világról, és a fejlődése is hatalmas ütemben zajlik. Ehhez persze sok energiára és elegendő pihenésre van szüksége. Ha a babát túl sok inger éri napközben, akkor nehezebben nyugszik meg, nehezebb elaltatni, hamarabb ébred, hasonlóan a túlzott fáradsághoz.

Ráadásul a két dolog gyakran együtt jár: ha az anyuka nem veszi észre, hogy a baba már fáradt vagy nem figyeli az órát, hogy letelt az az időszak, amikor a baba még kipihenten ébren tud maradni, akkor a pici nyűgösségét unatkozásnak fogja tartani – azaz elkezdi szórakoztatni a babát. Újabb zörgő, csörgő, zenélő, mozgó játékok, játszószőnyeg, beszélgetés, sétálgatás. 

Mindez csak tovább fokozza a baba fáradságát, egyre nyűgösebb lesz, semmi nem fog tetszeni neki. Ha pedig az anyuka végre rájön, hogy nem unatkozik, hanem fáradt a baba, már sokkal nehezebb lesz elaltatnia. Emiatt az anyukának már mindent be kell vetnie ahhoz, hogy a baba megnyugodjon, és végre aludni tudjon, így olyan altatási szokások is kialakulhatnak, amik bonyolultak és kényelmetlenek a szülőknek.

4. Nincs ideális környezet az alváshoz – vannak babák, akik bárhol, bárhogyan elszenderülnek, más picik viszont sokkal többet igényelnek. A csendes, nyugodt környezet, a félhomály, a kényelmes alvóhely és a ráhangoló elalvás előtti rutin már újszülött korban is hozzátartozik a minőségi alváshoz. Nem biztosít igazán pihentető alvást a babáknak, ha közben megy a tv, ha hangos házimunkát végzünk, ha kizárólag autózás közben, a babülésben alszik a gyerkőc, vagy a babakocsiban zajos út mentén.

A mozgás közbeni alvás eleve kevésbé pihentető, mert a baba nem tölt annyi időt a mély alvási szakaszban, mint nyugalomban. Ráadásul, a zajok is zavarhatják az álmát a babának, idő előtti felébredést és nyugtalan alvást okozva.

5. A baba nem érzi jól magát – az emésztési panaszok, az etetési nehézségek, az ételallergiák, a reflux is megzavarhatja a baba álmát, sok-sok nyűgösséget és sírást okozva. Ilyen esetben természetesen gondos orvosi kivizsgálás és kezelés szükséges.

Szép álmokat az egész családnak! :)

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: