Minimobaby fejlődés: Az újszülöttkori reflexek

Mikor a kisbaba megszületik, már egy sor veleszületett képesség birtokában van. Ezek a reflexek ösztönös mozgásfajták és reakciók, melyek egy része elengedhetetlen az életben maradáshoz. Ezek az ösztönös válaszok egy része csak az első pár hónapban aktív, meglétük segíti a csecsemőt a korai fejlődésben, később viszont szükségszerűen meg kell szűnniük, fennmaradásuk problémát jelezhet.

Nézz meg velünk egy videót a témáról!

Az újszülött veleszületett reflexei

Nézzük kicsit részletesebben, melyek ezek a reflexek

 • Szopó-kereső reflex
  Ha a baba arcát vagy száját megérintjük, ösztönösen ez érintés irányába fordul. Ez a reflex az első időkben segíti a szoptatást. A baba a szájába kerülő tejet automatikusan lenyeli. Kb. 4 hónapos korig figyelhető meg.
 • Kapaszkodó reflex
  Ha hozzáérsz egy újszülött tenyeréhez, ösztönösen összezárja az ujjait és belekapaszkodik az ujjadba. Ez a fogás nagyon erős, akár a saját testsúlyát is képes lenne elbírni. A kapaszkodó / fogó reflex is kb. 4 hónapos kor körül szűnik meg.
 • Moro-reflex
  Ha a baba megijed, vagy a feje hirtelen helyzetet változtat (pl. lefektetéskor) megfeszíti a hátát, összerándul, és a karjait és lábait a levegőbe lendíti. (Mivel a rugalmas pólya jó megoldást jelent a Moro reflex nagy karcsapásai ellen, hamarosan külön cikkben is foglalkozunk a témával.)
 • Lépegető reflex
  Ha úgy tartod a kezedben, hogy a baba talpa sima felületet ér, automatikusan lépegető mozdulatokat tesz. Ez a reakció kb 1,5-4 hónapos korban tűnik el.
 • Tónusos nyaki reflex
  Ha az újszülött fejét oldalra fordítod, az ezen az oldalon lévő karját kiegyenesíti, míg a másikat behajlítja. Ez valószínűleg a szem-kéz koordináció fejlődésének az előfutára, és kb az 1-4. hónap között van jelen.
Előzd meg a bölcsőhalált! (SIDS)
 • Gerincvelői reflex (Galant-reflex)
  Ha a baba gerincét végigsimítod, egész testével a simítás irányába egyenesedik ki. Ha elegendő inger éri a babát, a törzse előre-hátra mozog. Ez a reflex segít az újszülöttnek végigfészkelődni a szülőcsatornán, kb 4-6 hós korig aktív. Ha 9 hónapos kor után is aktív marad, akkor a derék tájéka túlérzékennyé válik. Ilyenkor a kisgyerek nem szereti ha a derekával érintkezik a ruha, nem szívesen visel övet, zavarja a nadrág dereka, állandóan izeg-mozog. A reflex kapcsolatban van a hólyag és a bél működésével, így késői fennmaradása hátráltathatja a szobatisztaság kialakulását, és összefüggésben lehet később az éjszakai bepisiléssel is. 
 • Babkin-reflex
  A Babkin-reflex a baba mindkét tenyerén alkalmazott enyhe nyomásra adott különböző reakciókat jelenti, melyre a koraszülöttek sokkal hajlamosabbak. A kicsi reakciója lehet a fej elforgatása, a nyak behajlítása, a száj kinyitása vagy akár ezek kombinációja is.
 • Merülő, vagy búvárreflex
  Ha egy kisbabát arccal lefelé vízbe helyezünk, elkezd úszó mozdulatokat végezni. Víz alá merülve hat hónapos koráig nem a lélegzi be a vizet, mivel egy kis bőrlebeny zárja el a légcső tetejét, így a szájába jutott vizet lenyeli.
 • Talp reflex (Babinski-reflex)
  Ha a baba talp élét végigsimítjuk, meghajlítja a lábfejét, lábujjai enyhén kitekerednek, nagylábujja kissé elemelkedik a lábfej síkjától. Ebben a korban az idegi összeköttetések még nem fejlődtek ki teljesen. Kb 12-24 hós korig észlelhető.
 • Here feletti izmok reflexes összehúzódása
  Ha a kisfiúk combjának belső oldalát végigsimítjuk, az azonos oldali here fel fog húzódni a lágyék csatornába.

 

Sorozatunk következő részében a baba legelső hónapját vizsgáljuk meg részletesebben. Tartsatok velünk! 

Addig is szép napot, és boldog Babákat!

Minimo

Gyere, és csatlakozz a Minimobaby közösséghez a Facebookon is! 

Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel A Minimo Mókushírek hírlevélre! Most ajándék, letölthető Babanapirend táblázattal várunk! 

Olvasd el korábbi cikkeinket a blogon: Minimo Mókusblog

Share: